Conform teoriilor conspirationiste, Romania este pamantul sacru, iar un puternic centru energetic al intregului Pamant ar fi chiar in judetul Hunedoara. Din ce in ce mai multi autori, nu doar romani, vorbesc despre munti de aur, porti spre alte lumi, precum si despre o incarcatura spirituala fenomenala. Poate de aceea poporul roman este si cel mai napastuit dintre toate…

”Din punct de vedere esoteric, zacamintele masive de aur marcheaza intotdeauna o zona in care spiritualitatea oamenilor a atins culmi foarte inalte. In masivul sureanu, din muntii Orastiei, nu mai este vorba despre zacaminte sub forma minereurilor de aur, ci despre un adevarat munte de aur! Aurul este un metal nobil foarte pur. Nu degeaba a suscitat si suscita un asemenea interes pentru oameni care ii simt si ii recunosc vibratia elevata, fie numai si in mod inconstient. Din pacate, se raporteaza la el ca la un mijloc de a obtine venituri. (…) Metalele nobile si pietrele pretioase sunt substante care vehiculeaza certe influente si energii oculte. Valoarea lor ”de piata” este doar forma profana de a recunoaste aceasta. De ce nu tratezi in acelasi fel staniul sau fierul? Pentru ca nu se ridica la acelasi nivel de vibratie elevata. Dintre toate, auruil este considerat cel mai bun concentrator de energie subtila spirituala. Intr-un mod misterios, spiritualitatea unei populatii se dezvolta cu precadere in zonele unde se gaseste mult aur, iar in cazul sureanu avem ceva nemaiintalnit. Prezenta acestui munte de aur nu poate fi explicata geologic. Poate a fost o combinatie intre actiunea spirituala si cea geologica. Prin urmare, un concentrator urias de energie spirituala, ca un magnet formidabil al energiilor subtile foarte elevate, sustine in jurul sau o cultura extrem de avansata din punct de vedere spiritual, desi ca manifestare fizica ea era foarte simpla si se ocupa cu agricultura si pastoritul. Datorita acestei fenomenale concentrari de energie spirituala, magnetizata in sureanu de cantitatea imensa de aur existenta aici, s-au produs si alte fenomene”, scrie Radu Cinamar in Pergamentul Secret.

Ion Feraru, momarlan al Vaii Jiului, spune ca toate aceste fenomene descrise de Radu Cinamar sunt cat se poate de adevarate.

”Eu din vremea bunicii stiam despre multe fenomene de acest gen care au avut si au loc in muntii sureanu si in Retezat. Judetul Hunedoara este una dintre cele mai incarcate energetic locuri din Romania. Bunica mea imi povesteste ca si cand era ea mica, umbland prin muntii sureanu, niste oameni ar fi descoperit o pestera plina cu aur, aur masiv, nu cum este la Rosia Montana. Dar aceasta pestera a fost acoperita de catre cei din serviciile secrete, vor sa isi pastreze un fel de rezerva pentru zile negre. Dar Romania este bogata, foarte bogata”, spune barbatul.

Tanti Floarea, din Campu lui Neag, vorbeste si ea despre comorile din sureanu: ”Sunt acolo lucruri pe care mintea oamenilor nu le poate intelege. Au fost oameni care au vazut asa de mult aur intr-o pestera de acolo, ca au innebunit. Nimeni nu poate sa-si dea seama ce bogatie este acolo. Din pacate, oamenii care stiau datele exacte ale locurilor, au fost amenintati sau li s-au dat averi mari, ca sa taca. Asa unii de prin zona noastra au ajuns foarte bogati”.

Anamaria NEDELCOFF