Copiii și câțiva dascăli de la Școala IG Duca din Petroșani au construit o clasă în aer liber din paleți de lemn. I-au vopsit și încă lucrează la amenajarea sălii deschise, dar ne cer sprijin pentru a-i ajuta să își cumpere o copertină. Altfel, toată munca lor se poate strica peste iarnă.
Au primit ca donație mai mulți paleți și, din ei, au realizat o sală de clasă în aer liber. Când vremea permite, orele de muzică, desen, geografie, sau chiar orele de la clasele copiilor cu nevoi speciale, se desfășoară aici. Iar copiii s-au arătat absolut încântați.
„Am găsit această clasă de afară și mi se pare un proiect extrem de interesant, pentru că afară putem sta fără măști, să vorbim tare, să ne jucăm și să fim mai liberi. Este un pic mai greu să purtăm 6 ore mască și măcar avem pauzele acestea pe teren și stăm în clasa de afară”, a spus Andreea, o fetiță pe care am găsit-o în zona clasei în aer liber, chiar și după o zi mai ploioasă, când scaunele erau încă ude. „Mi se pare o idee foarte bună și mă bucur că școala noastră a găsit-o, ca alternativă la orele din clădire. În pauze ne mai petrecem timpul aici. E un loc în care putem sta și noi jos, nu doar în picioare”, a completat și Radu.
„Noi ne-am dorit să facem orele altfel. Anumite ore se pot face, atunci când vremea ne permite, în curtea școlii. Prima activitate pe care o vom face aici este Info de Erasmus și invităm aici și părinții, care altfel nu puteau să stea în școală. Iar deja noi ore de desen, muzică, biologie, ori la învățământul special, le-am făcut, când timpul ne-a permis, aici, afară”, a adăugat și Ramona Asan, unul dintre profesorii care au inițiat acest proiect,
Copiii sunt foarte încântați și la fel vor fi și părinții lor, la primul proiect comun, doar că, din cauza vremii capricioase, toată munca lor riscă să se degradeze. Așa că acum ne cer sprijin nouă, celor din comunitate, să îi ajutăm. Oricine poate să o facă, este binevenit.
„Noi nu avem deocamdată fonduri. Abia am început. Vrem să facem aici și o scenă, pentru spectacole în aer liber. Avem nevoie în continuare de paleți, dacă mai sunt oameni care să ne dea, de vopsea, de voluntari, chiar. Dorim să facem ceva frumos și util pentru copii”, a explicat profesoara Ramona Asan.
Întreg proiectul este gîndit de trei profesori, care fac parte dintr-o asociație ce poartă numele „Dezvoltăm comunitatea”, așa că, dacă vreți să ajutați, nu trebuie decât să le întindeți o mână de ajutor. Copiii vor avea clasa în aer liber, un loc pentru spectacole și toate sub o copertină pe care vor să o cumpere, pentru perioadele cu vreme rea.

Diana Mitrache