Membrii echipei Universitatea Politehnica Timișoara, coordonată de Corneliu Birtok Băneasă, cadru didactic la Facultatea de Inginerie Hunedoara a UPT și o prezență constantă la majoritatea saloanelor de inventică din țară și din străinătate, au prezentat cele mai noi 34 de invenții, proiecte de cercetare, standuri didactice și chiar invenții de weekend în cadrul Salonului Internațional Traian Vuia 2020, eveniment organizat de Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu SC REMIR SRL, ajuns la cea de-a VI-a ediție, care se va desfășura online în perioada 13 – 15 octombrie 2020.
Unele dintre invențiile prezentate de echipa UPT sunt destinate combaterii pandemiei de Covid-19, dar și rezolvării unor probleme de actualitate. Este vorba de un dispozitiv pentru reducerea încărcăturii microbiologice a aerului expirat de pacienții ventilați mecanic (autori: Ordodi Laurențiu Valentin, Dumitrel Gabriela Alina, Pană Ana-Maria, Todea Anamaria, Mâțiu-Iovan Liliana, Ionel Raul Ciprian, Săndesc Dorel, Bedreag Ovidiu Horea, Păpurică Marius, Rogobete Alexandru Florin, Simion Ion, Motica Alin, Groapă Dan Sergiu, Păunescu Virgil, Bojin Maria Florina, Gavriliuc Oana Isabela), care permite reducerea încărcăturii microbiologice a aerului expirat de către pacienții ventilați mecanic înainte ca acesta să ajungă în atmosfera salonului de terapie intensivă.
O altă invenție vizează SeptoBirCor (autor: Corneliu Birtok Băneasă), un dezinfectant de mâni pe bază de ingrediente naturale (alcool, produse apicole, uleiuri antiseptice). SeptoBirCor are un efect dublu: mâinile sunt dezinfectate și, în același timp, sunt hidratate, eliminând efectele secundare, cum ar fi deshidratarea, iritarea și fisurile pielii. SeptoBirCor este un produs ecologic din gama de invenții Weekend sub brand Air by Corneliu, cu scopul de a crește calitatea vieții;
Cosmin BACIU