În aceastã zi pietele din oras dar si marea majoritate a strãzilor au prins viatã si culoare. Toatã lumea cauta un cadou special pentru sãrbãtoarea de Sfântul Nicolae.

Spunem culoare pentru cã pe lângã cadourile obisnuite care se oferã copiilor si nu numai putem vedea la orice colt de stradã comercianti care au de vânzare tot felul de nuieluse viu colorate, acestea fiind un simbol al acestei sãrbãtori mult asteptate de cei mici.

Legenda lui Mos Nicolae este cunoscutã în întreaga lume crestinã. Mos Nicolae aduce, în unele regiuni unde este sãrbãtorit, dulciuri, dar si un mãnunchi de nuieluse firave,

colorate sau îmbrãcate într-un material strãlucitor. Asta dacã persoana în cauzã a fost cuminte tot timpul anului. În caz contrar, Mos Nicolae le va oferi celor neastâmpãrati o nuia în adevãratul sens al cuvântului.

Dar spre deosebire de alti ani pânã si nuielusele au devenit tot mai sofisticate si mai viu colorate. Astfel dacã în trecut acestea erau confectionate simplu din crengute si poate putin stropite cu o vopsea argintie acum putem vedea o multitudine de modele fãcute din materiale plastice si cu tot felul de ornamente care sã atragã privirea si sã-i facã pe oameni sã le cumpere.

Binenteles ca si pretul diferã. Cele clasice fãcute din crengute costã doar un leu iar cele moderne si mai sofisticate pot ajunge si la cinci lei bucatã.

Pânã la urmã de oricare ar fi ele si din orice material ar fi confectionate ele reprezintã o sãrbãtoare mult asteptatã de cãtre cei mici.

Monika BACIU