Asociația Bankwatch și Ambasada Suediei din București organizează, pe 21 octombrie, videoconferința ”Decarbonizarea României în contextul Pactului ecologic european”.Potrivit organizatorilor, principalele teme de dezbatere se referă la sursele de finanțare disponibile pentru tranziția energetică în România în perioada 2021-2027, coerența politicilor pentru atingerea obiectivelor climatice asumate la nivel național, cum se poate realiza o tranziție justă cu efecte minime la nivel social, economic și de mediu și exemple de bune practici din Suedia.
”Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care va susține tranziția către o economie verde și durabilă prin investiții în tehnologii ecologice, soluții durabile și noi întreprinderi”, se arată într-un comunicat de presă.
Tranziția justă reprezintă unul dintre pilonii principali ai Pactului ecologic european, pentru ca aceste schimbări să nu lase în urmă pe nimeni. Fondul pentru tranziție justă dispune de un buget de 17,5 miliarde de euro, din care România va putea accesa 1,76 miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru proiectele care au o contribuție directă în redezvoltarea regiunilor dependente economic de industrii poluante precum mineritul cărbunelui.
În ceea ce privește tranziția către o economie verde și durabilă, Suedia reprezintă un exemplu de bune practici la nivel european, fiind a doua economie europeană cu cele mai scăzute emisii de carbon și având cea mai mică pondere a combustibililor fosili în furnizarea de energie primară. Politica energetică a Suediei se concentrează pe măsuri de eficiență energetică și de integrare a surselor regenerabile de energie, atingând o pondere de 54% din totalul consumului de energie. Suedia își propune să devină o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2045.
La eveniment și-au anunțat participarea, până acum, E.S. Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România, Dan Dobre, Campaigner minerit și tranziție justă, Bankwatch România, și Martin Moise, Prim-vicepreşedinte, Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES). Moderatorul dezbaterii va fi Roxana Bucată.
Cosmin Baciu