Copiii cu dizabilitãti din Valea Jiului au demarat un proiect inedit si unic pânã acum. Din aluat, ca în vremuri demult uitate, au creat mai întâi o cocã, apoi mici forme pe care le vor usca si apoi le vor coace, special pentru bradul de Crãciun.

Vor sã fie utili, chiar dacã sãnãtatea lor nu le dã voie. Sunt copii cu dizabilitãti din toatã Valea Jiului, care vin la centrul de zi Pollicino, acolo unde sunt ajutati sã înfrunte viata. Fie cã vorbim despre cei cu Sindrom Down, ori despre cei cu dizabilitãti motorii, toti au creat

figurine din aluat. Au amestecat în ligheane mari fãinã, apã si sare si au creat forme Le vor vopsi si fiecare va împodobi un brad. Nu e usor,  pentru cã fiecare are câte o problemã, dar bucuria li se poate citi în ochi. „Fac un brãdut verde cu globuri în el din cocã”, ne mãrturiseste o fetitã care încerca sã picteze mica figurinã. „Amestec coca si apoi o întind”, ne-a arãtat un alt bãietel. Toti au muncit si au încercat sã fie utili.

Ideea este una ineditã si le-a apartinut celor care îi au în grijã, iar la final, vor dãrui ei însisi cadouri altori copii, sau vor duce acasã câte o micã piesã creatã de ei.

„Este pentru noi modul în care fiecare copil întâmpinã cea mai asteptatã sãrbãtoare din an: Crãciunul. Am gândit actiunea de azi în mod special, ca sã îi putem cuprinde pe toti copiii în câte o activitate si e unicã. La final, vom împodobi un brad pe care îi vom oferi unei familii nevoiase, iar figurinele ce ne rãmân,vor ajunge în casele fiecãrui copil de aici, în brãdutul lui”, a spus Florentina Presecan, directorul centrului Pollicino.

La actiune a venit si primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a dat o mânã de ajutor celor mici si i-a îndrumat în proiectul lor.

„Copiii au avut azi o activitate specialã. Au confectionat traditionalele ornamente de Crãciun. Au vopsit si la Pasti ouã, iar azi fac globuri si eu am venit aici sã îi încurajez în munca lor”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani.

Copiii din centrul Pollicino sunt mereu îndrumati sã creeze lucruri si astfel devin si ei utili si fac câte ceva pentru Crãciun. Cei cu dizabilitãti motorii, au fost pusi sã frãmânte coca, în timp ce altii, care se descurcã, au pictat micile decoratiuni de Crãciun.

Diana Mitrache