”Prin donatiile minerilor si munca lor, cãrãmidã cu cãrãmidã, dupã sut, s-a ridicat prima bisericã ”solidã” al ocrotitoarei lor, Sf. Varvara, din Petrosani, prin 1887.

Este încã un motiv de respect si profundã consideratie pentru minerii nostri, pentru amprenta lor remarcabilã pusã pe majoritatea activitãtilor din Valea Jiului” – Ioan Rus, candidatul USL pentru Camera Deputatilor.

”Avem douã biserici în Petrosani cu hramul Sfintei Varvara, protectoarea minerilor. Cea mai nouã, cea din Aeroport, a cãrei piatrã de temelie a fost pusã în 4 decembrie 1994 si a fost construitã si prin contributii importante ale minerilor, dar mai ales datoritã Pãrintelui Octavian Pãtrascu, iar cea mai veche este cea greco-catolicã cu acelasi hran al Sfintei Varvara. Istoria acesteia merge mânã în mânã cu istoria mineritului din Valea Jiului. Înainte de a fi

construitã, prima slujbã a fost tinutã în 25 martie 1871 în casa unui miner, casã pe care a sfintit-o în prealabil. Aceastã micã locuintã a fost prima casã greco-catolicã a Domnului în Petrosani. Apoi prin donatiile minerilor si munca lor, cãrãmidã cu cãrãmidã, dupã sut, s-a ridicat prima bisericã ”solidã” al ocrotitoarei lor, Sf. Varvara.

Este îmcã un motiv de respect si profundã consideratie pentru minerii nostri, pentru aprenta lor remarcabilã pusã pe majoritatea activitãtilor din Valea Jiului. Le urez viatã lungã, pace în suflet si cer senin!” – a declarat Ioan Rus, candidatul USL pentru Camera Deputatilor.

”Aceastã Bisericã a fost construitã în 1887 numai din munca si banii minerilor si are hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor. Orga acestei biserici dateazã de prin 1910 fiind proiectatã de un austriac. Ieri, la Biserica romano-catolicã Sf. Varvara din Petrosani a fost marcatã împlinirea a 125 de ani de la înfiintare. Comunitatea a sãrbãtorit acest an jubiliar cu o expozitie, care are ca titlu: Biserica împlineste 125 de ani. Punctul culminant al festivitãtii a fost hramul

bisericii. Liturghia în limba românã a fost celebratã de arhiepiscopul de Alba-Iulia, dr. Jakubinyi György”- a precizat Francisc Gerschner, membru în Consiliul Bisericesc.

Ileana FIRTULESCU – Biroul de presã USL Petrosani