Consiliul Judetean Hunedoara s-a asociat cu Universitatea Bucuresti. Consilierii judeteni au aprobat asocierea institutiei judetene cu Institutul de Educatie  si Cercetare Paleontologicã Nopcea în vederea realizãrii unui proiect de interes comun, astfel încât sã se dezvolte Tara Hategului.

”Dacã vom reusi sã rezolvãm  si acest proiect, Institutul de Educatie si Cercetare Paleontologicã Nopcea, atunci chiar vom reusi sã facem din zona Tãrii Hategului o zonã de excelentã în turism”, a declarat Mircea Ioan Molot în cadrul sedintei de CJH din luna noiembrie.

„Institutul de  Educatie si Cercetare Paleontologicã  Nopcsa” doreste sã devinã un element central al cercetãrilor de teren în geologie, paleontologie si paleobiologie din România, având un caracter preponderent practic si oferind spatiu de cercetare, studiu si experientã pentru viitoarele generatii de cercetãtori, dar si trezind, prin activitãti de educatie nonformalã , expozitii si oportunitãti de explorare, dorinta de cunoastere a istoriei vietii planetare la copii si tineri, cu scopul de  a continua, neîntrerupt, munca începutã de Franz Baron Nopcsa.

Prin implementarea proiectului se doreste amenajarea pe teritoriul comunei General Berthelot a unui parc în aer liber „populat” cu machete ale tuturor dinozaurilor descoperiti în Tara Hategului la dimensiuni reale, dar si a altora din aceiasi specie, dar gãsiti în alte zone din tarã. Totul se va realiza cu ajutorul fondurilor oferite de mecanismul EEA Grants & Norwegian Grants, pe linia de finantare 2009-2014.

Proiect cu rol de salvare

Proiectul implementat de CJ Hunedoara are rolul de a salva castelul de la Sãcel de la distrugerea totalã. Castelul si domeniul Nopcsa din satul Sãcel se aflã în proprietatea CJ Hunedoara si se întind pe o suprafatã de 1,7 hectare. Totul se aflã într-un stadiu avansat de degradare, acestea fiind închise. Acestea au apartinut baronului Franz Nopcsa, cel care a descoperit primele fosile de dinozauri pitici din Tara Hategului, fondator al paleobiologiei si al studiilor de albanologie, director al Institutului Regal de Geologie din Budapesta, pretendent la tronul Albaniei, spion al Imperiului Austro-Ungar în Transilvania, aventurier si fotograf, autor a 150 de lucrãri publicate. „Institutul de Educatie si Cercetare Paleontologicã Nopcsa”doreste sã devinã un element central al cercetãrilor de teren în geologie, paleontologie si paleobiologie din România, având un caracter preponderent practic si oferind spatiu de cercetare, studiu si experientã pentru viitoarele generatii de cercetãtori. Prin activitãti de educatie nonformalã, expozitii si oportunitãti de explorare, acesta va trezi dorinta de cunoastere a istoriei vietii planetare la copii si tineri, cu scopul de a continua, neîntrerupt, munca începutã de Franz Baron Nopcsa”, precizeazã Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara în nota de fundamentare a proiectului de hotãrâre aprobat de legislativul judetului. Molot a mai spus cã odatã pus în practicã, acest proiect va transforma Tara Hategului într-o zonã de excelentã turisticã.

Potrivit proiectului CJ Hunedoara, parcul va fi amenajat pe o suprafatã de circa 42.000 de metri pãtrati si se va afla la o distanta de aproximatix 250 m fatã de localitatea General Berthelot. Parcul va adãposti circa 20 de exponate, organizate în jurul a 10 scene, machete ale tuturor dinozaurilor descoperiti în Tara Hategului la dimensiuni reale, precum si ale altor animale, din aceleasi specii, dar din zone diferite.

CJ Hunedoara s-a asociat cu Universitatea din Bucuresti dupã ce aceastã institutie de învãtãmânt superior a studiat îndeaproape siturile dinozaurilor pitici din Tara Hategului.

Monika BACIU