Mintia: Populația din Deva va rămâne în iarnă fără căldură

Protestatarii de la Mintia s-au mutat în fața Casei de Cultură din Deva. A fost decizia celor de la termocentrală, pentru a deveni vizibili și pentru a atrage atenția că Deva va rămâne fără căldură, deoarece fără apă caldă este deja de 17 zile.

Sindicaliștii de la Mintia spun că nimeni nu i-a luat în seamă, deși au cărbune pentru 3 zile, iar România importă energie în cuantum de 1317 MWatti, în timp ce termocentrala Mintia, cu o capacitate de 1275 MWatti  e oprită de 17 zile.  „Am încercat o nouă abordare și, de luni, am demarat acțiuni civice și am fost la Prefectură, în fața termocentralei, acum  mergem în fața Casei de Cultură din Deva. Vrem să atragem atenția Guvernului României că acest bun național trebuie să meargă mai departe și devenii trebuie să aibă apă caldă și cărbune”, a spus Cristian Iștoc, lider sindicatul Solidaritatea de la Termocentrala Mintia.

Energeticienii spun că au primit, pe toată durata acestui protest, o singură garnitură de huilă. „Cărbune avem pentru funcționarea a trei zile. În toată această perioadă nu a fost decât acea garnitură de tren cu acel pământ de flori din zona Oradea și care a fost abandonată vreo două zile prin câmp. În rest, nu a crescut stocul de cărbune”, a afirmat Iștoc.

Problema cea mai mare este acum legată de lipsa huilei și a unei viziuni. De fapt, energeticienii sunt siguri că vor fi nevoiți la iarnă să oprească din nou termocentrala și oamenii vor rămâne în plină iarnă în frig.  „Există riscul să înghețe instalația, ori dacă o opresc la minus 10 grade Celsius, nu mai poți dezgheța.  Acest guvern, practic, i-a învățat pe oameni să se spele la lighean în 2020, știut fiind faptul că Deva beneficiază de căldură și apă caldă în sistem centralizat încă din 1986”, a mai precizat sindicalistul Cristian Iștoc.

Energeticienii nu mai cred nici că vor ajunge să fie preluată termocentrala de Consiliul Județean Hunedoara, ori Primăria Deva și tocmai de aceea protestul salariaților se mută în centrul Devei, pentru a atrage astfel atenția asupra importanței termocentralei de la Mintia.

 

 

Diana Mitrache

 

Advertisements

5 comentarii la „Mintia: Populația din Deva va rămâne în iarnă fără căldură

 • 23 septembrie 2020 la 22:48
  Permalink

  Este explicabil si normal sa se importe energie in detrimentul energiei produse de CEH, respectiv de Mintia (valabil si pentru Paroseni), pentru ca produc la un pret mult mai mare decat importul. Orice economie din lume are nevoie de curent ieftin.
  In Romania producatorii ineficienti oferteaza pe Piata de Echilibrare la niste preturi astronomice, mult mai mari decat importul, in loc sa oferteze pe Piata Zilei Urmatoare si pretul sa se formeze liber, pe baza cererii si a ofertei.
  In conditiile astea tocmai acesti producatori vorbesc de import ??? Repet … sa oferteze pe PZU si Romania nu va mai importa energie.

  Răspunde
 • 24 septembrie 2020 la 02:21
  Permalink

  Domnilor de la Mintia, Valea Jiului nu mai are demult caldura si apa calda deci acolo nu sunt tot oameni.Si mai lasati aia cu 1275 de MW ca nu sunteti instare sa produceti nici 100 de MW acum numai puteti pacali pe nimeni.Domnul Istoc sa mai lase minciuna si sa treaca la munca gata cu vrajeala.

  Răspunde
  • 24 septembrie 2020 la 05:46
   Permalink

   Din punct de vedere tehnologic, al starii tehnice a grupurilor, a eficientei, a costurilor de productie si al poluarii, termocentrala Mintia este in acest moment o societate care nu are decat o singura perspectiva: falimentul. Si cu cat se intampla mai repede cu atat mai bine pentru buzunarele si sanatatea noastra.

   Răspunde
 • 24 septembrie 2020 la 12:10
  Permalink

  ei nu au auzit de centrale de apartament ?

  Răspunde
 • 24 septembrie 2020 la 14:15
  Permalink

  Termocentrala Mintia avea obligatia legala sa isi conformeze la mediu IMA 2 (cosul de fum nr. 2), respectiv grupurile nr. 3 si 4 pana la data de 31.12.2011 si IMA nr. 3 (cosul de fum nr. 3) , respectiv grupurile nr. 5 si 6 pana la data de 31.12.2013. IMA 1 (cosul de fum nr. 1) respectiv grupurile nr. 1 si 2 trebuiau retrase din exploatare pana la data de 31.12.2015.
  Aceste termene exista punctual si concret in legislatia Romaniei, fiind negociate anterior de catre guvernanti cu UE.
  Termocentrala Mintia practic functioneaza absolut ilegal incepand cu data scadentei acestor termene, poluand intreaga zona si afectand mediul si sanatatea populatiei. Ar mai fi de spus ca nu au facut absolut nimic pentru conformare la mediu, respectiv pentru reducerea si incadrarea in limitele prevazute de lege a emisiilor poluante: NOx, SO2 si pulberi.
  Pentru aceste motive se judeca cu Agentia de mediu din anul 2105, pierzand procesul pe fond. Urmeaza sa vedem rezultatul apelului, care e usor de intuit, intr-un viitor nu foarte indepartat intrucat apelul se judeca deja de 4 ani.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.