· Trebuie sã luãm atitudine, pentru cã de acasã din fata televizorului nu se rezolvã lucrurile. Atunci când medicii pleacã din tarã, când deficitul de cadre medicale este îngrijorãtor, astfel actul medical suferind calitativ, nu poti sta de-o parte. Apoi le mai tai si salariile… Nici Ceausescu nu a fãcut asa ceva. Doctorul este o profesie liberalã dar în acelasi timp una socialã… – dr. Cãtãlin Popa, medic coordonator SMURD, sef Urgenta Spital Vulcan.

· Învãtãmântul si Sãnãtatea sunt cei doi piloni principali ai unei tãri. Acesti doi piloni au fost subminati de mãsuri aberante si dacã nu vor fi repede consolidati, vor exista mari probleme – prof. univ. dr. ing. matematician Emil Pop, fost rector al Universitãtii Petrosani.

· Dupã acesti ultimi patru ani s-a consolidat tot mai mult ideea ca nimic nu mai poate functiona! S-a distrus, în mare mãsurã, spiritul comunitar, s-a demonetizat ideea de patriotism, se ajunsese la faza când oamenii credeau, cred cã nu existã nici sperantã, nici proiecte, nici proiectii bazate pe certitudini. Nu existã compasiune, sau dacã existã ea nu se manifestã la nivel institutional. De aici trebuie pornit. Trebuie ca statul sã reînceapã sã functioneze si sã-si merite taxele pe care le încaseazã.

Ca urmare, fiecare regiune va avea sistem de urgentã, cu pompieri, ambulantã si politie, un sistem national integrat de urgentã puternic.  Pânã la finalul anului 2014 se vor mai deschide 3 baze aeriene de salvare SMURD, astfel acoperind fiecare regiune de dezvoltare cu un elicopter SMURD.  Se vor construi si dota la standarde europene  8 spitale si se vor  dezvolta spitalele judetene de urgentã de interes strategic si cresterea competentei lor.

Se va aplica un SISTEM DE DEDUCERI FISCALE PENTRU MEDICI si CADRE DIDACTICE, în vederea stimularii ramânerii în sistem a resursei umane de calitate.

Se va asigura FINANTAREA MULTIANUALÃ corespunzãtoare PENTRU INSTITUTIILE DE ÎNVÃTÃMÂNT SUPERIOR.

S-au gãsit  mãsuri de stabilizare a cadrelor didactice tinere în universitatile Românesti. Stoparea procesului de pensionare acceleratã si abuzivã a personalitãtilor academice.

Conduita noastrã trebuie sã reintroducã sentimentul onoarei si profesionalismului în toate domeniile de activitate, dar mai ales în politicã. La ocuparea posturilor din institutii si firme va fi eliminat nepotismul, relatiile si vor fi stabilite criterii clare pentru a reda valoarea pe toate palierele de activitate. Sigur acest lucru va cere timp, ca într-o casã mare în care trebuie sã faci curãtenie – Ioan Rus, candidatul USL pentru Camera Deputatilor.