Complexul Energetic Hunedoara măsoară emisiile poluante de la termocentrala Paroșeni. Societatea energetică a demarat o achiziție în valoare de 16.400 de lei pentru servicii de control al sistemelor automatizate de măsurare a emisiilor poluare prin intermediul unor măsurători paralele cu metodele de referință pentru Sucursala Electrocentrale Paroșeni.

Practic, CEH se supune unor reglementări în vigoare prevăzute de legislația națională, care stipulează că ”sistemele automatizate de măsurare se supun unui control prin intermediul unor măsurători paralele cu metode de referință, cel puțin o dată pe an”.

Termocentrala Paroșeni a obținut autorizația integrată de mediu în vara anului 2019. termocentrala este  singura care se aliniază normelor europene în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon. Lucrările de modernizare au început în anul 2014. Contractul nu a fost însă unul care a decurs lin. Constructorul a amenințat de mai multe ori că pleacă din cauza neplății lucrărilor. Investiția a vizat construirea unei instalații de desulfurare a gazelor de ardere, dar și schimbarea tehnologiei de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenușii rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui în termocentrală. Lucrările au costat peste 70 de milioane de euro.

Cosmin BACIU