Noi descoperiri la Sarmizegetusa Regia

Campania arheologică 2020 de la Sarmizegetusa Regia s-a încheiat. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, nu a putut avea loc evenimentul denumit Ziua Porților Deschise, în cursul căruia turiștii aveau ocazia de a vizita săpăturile aflate în curs.

”Obiectivele avute în vedere se află pe terasa a IX-a, din zona sacră a orașului antic. Acolo, în ultimii patru ani au fost făcute descoperiri importante pentru completarea ansamblului monumental al Sarmizegetusei, pentru cronologia și, în general, istoria sitului. În anii anteriori, a fost scoasă la lumină o alee, desprinsă din marele drum ceremonial, pavată cu dale de calcar, andezit și gresie aranjate în diverse combinații. Tehnica de amenajare este, deocamdată, unică în lumea dacică”, arată organizatorii.

Un alt rezultat foarte important este punerea în evidență a rămăşițelor unui templu de tip aliniament (necunoscut până acum) care era format din cel puţin 5 șiruri a câte 12 coloane. De asemenea, a fost verificat zidul de susținere a terasei a IX-a, din prima sa fază de existență. Ministerul Culturii a cofinanțat lucrările arheologice.

Cosmin BACIU

Advertisements