Radioactivitatea mediului se măsoară și în județul Hunedoara. În mai multe zone din țară se află astfel de stații prin care se măsoară radioactivitatea factorilor de mediu.

”Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, coordonează din punct de vedere științific, tehnic și metodologic activitatea Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM). În acest scop, LNRR efectuează centralizarea, verificarea, validarea și transmiterea zilnică de rapoarte către MMAP, MAI, MApN, CNCAN, CE (Platforma EURDEP), privind radioactivitatea factorilor de mediu pe întreg teritoriul României”, arată Ministerul Mediului.

În județul Hunedoara se află o stație de supraveghere a radioactivității mediului și o stație automată de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

RNSRM a fost înfiinţată în anul 1962 şi constituie o componentă specializată a sistemului naţional de radioprotecţie, care realizează supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind radioprotecţia mediului şi asigura îndeplinirea responsabilităţilor MMP privind detectarea unor niveluri crescute de radioactivitate, avertizarea şi alarmarea factorilor de decizie în cazul unor evenimente cu impact radiologic asupra mediului.

RNSRM funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului din cadrul Agenţiilor pentru Protecţia Mediului. Coordonarea ştiinţifică, tehnică şi metodologică a RNSRM este asigurata de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Radioactivitate (LNRR) din cadrul ANPM.

Cosmin BACIU