Apa care îl ”arde” pe Haralambie Vochitoiu

Pretul apei din Valea Jiului, lait-motivul lui Haralambie Vochitoiu. Indiferent cã a candidat pentru sefia Consiliului Judetean, iar acum pentru un fotoliu de senator, Haralambie Vochitoiu, amãgeste mereu locuitorii din Valea Jiului, plãtitorii de utilitãti cu faptul cã va micsora pretul apei potabile. Si cum luna trecutã, pe ordinea de zi a Consiliului Judetean, acest proiect nu a fost inclus, Vochitoiu a iscat din nou conflicte în institutia judeteanã.

”As vrea sã aduc în atentia dumneavoastrã câteva lucruri. As începe prin aceea cã astãzi as fi vrut sã propun colegilor nostri un proiect de hotãrâre, dar stiam cã sedinta ordinarã ar fi trebuit sã aibã loc în data de 26 ale lunii. Faptul cã s-a modificat data mi-a fãcut imposibilã depunerea acestui proiect, dar as vrea sã rog de pe acum aparatul tehnic  si pe dumneavoastrã sã luati în calcul faptul cã la urmãtoarea sedintã vreau sã depun un proiect de hotãrâre privind scãderea tarifului la apã potabilã în Valea Jiului cu 25%. In acest sens, în acest moment în Valea Jiului s-au strâns peste 5000 de semnãturi si probabil numãrul lor va fi mult mai mare la momentul în care acest proiect de hotãrâre va fi depus în fata dumneavoastrã, împreunã cu câteva elemente de calcul economic, pentru a nu mai spune nimeni cã este un proiect de campanie electoralã sau mai stiu eu ce”, spunea Haralambie Vochitoiu, în cadrul sedintei de CJH din luna noiembrie, conform procesului verbal.

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, s-a vãzut nevoit sã îi ofere câteva lãmuriri consilierului PP-DD în ceea ce priveste initierea unor proiecte de hotãrâre.

”Mã  vãd obligatoriu dator sã  vã spun câteva lucruri. Domnule consilier Vochitoiu, dacã credeti cumva cã în consiliul  ãsta judetean s-a 30 întâlnit hotul cu prostul, vã înselati amarnic. Noi absolut toate proiectele de hotãrâre le facem dupã ce avem multe discutii cu oamenii din teritoriu. Si acum vreau sã o iau punctual.   Solicitarea dumneavoastrã de micsorare a tarifului la apã cu 25% o acceptãm si chiar eu voi face lobby pentru a vã sustine proiectul, în mãsura în care veti reusi sã înduplecati Comunitatea Europeanã, care ne impune în mod categoric amortizarea cheltuielilor într-un timp limitat. Acest  lucru care face ca într-o anumitã perioadã de timp apa  si canalul sã trebuiascã scumpite. Deci nu noi suntem cei care solicitãm acest lucru. Dar dacã dumneavoastrã veniti cu un studiu profesionist, vã asigur cã în momentul în care nu veti câstiga alegerile, voi face exact ce fãceam cu un ziarist din Valea Jiului, care m-a tocat vreo doi ani de zile cu pretul la apã. Intr-o conferintã de presã i-am spus cã o sã-l lãmuresc pe directorul Cioarã sã-si dea demisia  si a doua zi o sã-l pun director la ApaServ, ca pe un mare specialist în domeniu. Vã dau cuvântul meu de onoare cã din acel moment omul nostru nu a mai scos un cuvânt  si nu s-a mai dat mare profesionist în acest domeniu. (…)Domnilor consilieri, vreau sã  vã informez pe cei care sunteti noi, pentru cã cei mai vechi stiu, cã dumneavoastrã nu aveti nevoie de o listã de semnãturi ca sã puteti face un proiect de hotãrâre. Puteti sã-l faceti în nume propriu  si doar cu semnãtura dumneavoastrã. Dar acel proiect, la fel ca toate proiectele pe care le initiez eu, trebuie sã aibã în spate o notã de fundamentare  si un raport al serviciului de specialitate. Puteti initia un astfel de proiect fãrã sã-i puneti pe bietii oameni sã vinã la sediile de partid – în spetã la PP-DD – ca sã îsi dea acordul cu privire la pretul apei”, i-a replicat Molot lui Haralambie Vochitoiu.

Molot a fãcut si o remarcã despre care s-a tot vorbit în ultima perioadã. Este vorba de acei agenti economici si nu numai care au fost prinsi cu ”mâta’n sac” de cei de la ApaServ, adicã acele persoane care furau apã.

” Am cerut si eu conducerii ApaServ sã facem o ieftinire a apei  pentru cetãteanul cu un venit de pânã la 1000 lei pe familie, nu la societãtile comerciale, nu la cei care ne furã apa. Eu înteleg cã pentru cei care o furau si acum se trezesc cã trebuie sã scoatã un leu din buzunar, apa e foarte scumpã. Dar când au furat ani de zile, nu te-a interesat de amãrâtul ãla care are doi lei în buzunar si care – în majoritatea cazurilor – a plãtit ce a consumat. In timp ce oamenii cei mai înstãriti, cu veleitãti de multimiliardari, de la judecãtori la procurori si oameni de afaceri, furau cu nesimtire apa si tot ei vorbesc de ieftinire”, se mai aratã în procesul verbal al sedintei Consiliului Judetean din luna noiembrie.

Consiliul Judetean Hunedoara a luat în discutie subventionarea pretului la apa potabilã din Valea Jiului. Existã însã anumite conditii pentru ca acest lucru sã se poatã realiza.

”Noi voiam sã facem acest efort si am cerut conducerii societãtii sã ne facã un calcul pentru 5%, dar nu pentru o ieftinire a tarifului, ci pentru a suporta noi, din bugetul consiliului judetean, aceastã sumã. Fiindcã Comunitatea Europeanã nu ne admite o ieftinire si trebuie sã punem în balantã ce dorim: sã fie lumea bransatã si sã beneficieze de acest serviciu 100% din populatie sau sã micsorãm pretul apei desfãcând contractul pe care îl avem cu Uniunea Europeanã, sã le dãm si banii înapoi. Pentru cã acesta va fi verdictul: banii pe care ni i-au dat ei va trebui sã-i returnãm, iar în plus vom omorî si unicul prestator de servicii care merge bine în Valea Jiului – ApaServ”, mai preciza Molot la momentul respectiv.

Ieftinirea pretului apei potabile din Valea Jiului este un subiect discutat din patru în patru ani, adicã în perioadele electorale, acesta fiind un subiect sensibil pentru populatia din zonã. Din acest motiv, presedintele CJH mai face o remarcã la adresa consilierului judetean Haralambie Vochitoiu.

”Stiu  cã este o temã de campanie electoralã, ati folosit-o  si pentru alegerile locale. Si într-o emisiune televizatã, când eu eram în situatia sã-mi ratez postul de presedinte, m-a întrebat cineva dacã promit atunci cã ieftinesc apa, pentru a fi ales. Le-am spus cã-i rog sã nu mã aleagã, pentru cã nu pot face acest lucru. Nu pot nenoroci 150.000 de oameni, 6-700 de salariati care lucreazã la ApaServ, doar ca sã-mi fac imagine. Deci nu cred cã suntem în stare noi, consiliul judetean, sã facem acest lucru. Dacã veniti cu aceastã calculatie la 25%, mã întreb de ce nu 31 ati fãcut-o la 26, sau 24, sau 30 sau 18? Ca profesor de matematicã, mã întreb cum de v-a dat acest procent, cum de nu v-a dat cu virgulã? Dar 25% este o cifrã pe care o tii usor minte si poti sã o vehiculezi. Astept cu mare interes proiectul dumneavoastrã de hotãrâre, pe care îl voi include cu mare plãcere pe ordinea de zi a sedintei urmãtoare. Dar vã atrag atentia cã si cei 5% pe care l-am calculat, cã nu l-am aruncat pe piatã  sã-l  tin minte, înseamnã aproximativ un miliard pe lunã care trebuie suportat de cãtre consiliul judetean, ca sã ne tinem de promisiunea cãtre Comunitatea Europeanã, dar  si de promisiunea cã vom micsora pretul si trebuie sã ne asigurãm cã este o sumã suportabilã.  ”, a încheiat Molot.

Monika BACIU

 

Un comentariu la „Apa care îl ”arde” pe Haralambie Vochitoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.