DSP Hunedoara a întocmit lista localităților în funcție de rata îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Potrivit inspectorilor, rata de peste 3 la mia de locuitori este regăsită acum doar într-o singură localitate, Vălișoara, unde se înregistrează 3,52. Aici, scenariul va fi roșu, adică școala se ține doar on-line.

Localitățile în care școala se va desfășura în sistem hibrid, sunt cele în care rata îmbolnăvirilor, la 1.000 de locuitori, este între 1 și 3. Astfel, în Hunedoara acest scenariu se aplică în: Lelese, unde rata este de 2,79, Bucureșci 2,05, Petrila 1,63, Orăștioara de Sus 1,41, Simeria 1,10, Rapoltu Mare 1,02, Certeju de Sus 1,04, Băcia 1,08 și Mărtinești cu 1,00.

În toate celelalte localități, scenariul este verde, deocamdată, dar el va fi actualizat periodic, în funcție de evoluția numărului de cazuri.

Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de infrastructura şi resursele existente la nivelul unităţii de învăţământ.

Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unităţile de învăţământ din localitate.

La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP va face o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc. Ulterior se poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.

Diana Mitrache