Valea Jiului a petrecut româneste

Hunedorenii au petrecut Ziua Nationalã a României conform traditiei, cu paradã militarã si fasole cu cârnati, acompaniatã de multã muzicã popularã, asa cum se cuvine de ziua românilor.

Fasole cu cârnati a fost lait – motivul Zilei Nationale  a României,  cel putin în Valea Jiului, unde autoritãtile s-au întrecut pe ele si au pus la bãtaie mii de portii pentru toti cei care au ignorat ploaia mocãneascã de toamnã si au venit în aer liber sã petreacã româneste.  Municipalitatea din Vulcan a pregãtit un moment special de Ziua Nationalã.

Un pluton al Scolii Militare din Alba Iulia, împreunã cu politistii locali, dar si reprezentanti ai Asociatiei Cadrelor Militare în Rezervã si În Retragere din Valea Jiului au defilat pe strãzile municipiului, spre încântarea sutelor de oameni care au iesit sã vadã parada. Ineditul sãrbãtoririi din acest an a l-a constituit, însã,  amplasarea a douã tunuri de rãzboi, care vor strãjui de acum înainte soclul statuii ostasului necunoscut din Parcul Eroilor. La Petrosani, jandarmii, reprezentantii ISU si politistii au dat onorul, în timp ce drapelul national a fost ridicat pe catarg, în parcul „Carol Schreter”. De asemenea, pentru localnicii care au înfruntat ploaia mocãneascã a fost pregãtit un spectacol de muzicã popularã, iar autoritãtile i-au îndemnat pe cei prezenti sã fie mândri cã sunt români.

”Astãzi mai mult ca oricând trebuie sã fim mai buni, mai solidari si chiar dacã e greu în zilele noastre trebuie sã ne gândim cã înaintasii nostrii si-au dat viata pentru ca astãzi noi sã trãim într-o tarã asa cum este România liberã, democratã si în Uniunea Europeanã.

Lor cu sigurantã le-a fost mult mai greu decât ne este nouã astãzi, dar noi astãzi putem sã fim patrioti si sã reclamãm acest sentiment national prin ceea ce facem în fiecare zi. Dacã îti faci

treaba acolo unde esti pus, meseria ta bine înseamnã cã esti patriot. Dacã este profesor, medic, muncitor sau orice altceva dacã îti faci treaba cu dragoste si cu bunã credintã înseamnã cã esti un bun român si ai grijã de copii si ai grijã de cei învârstã si asta înseamnã sã fii un bun român. Sã fii mai mai bun cu cel de lângã tine si asta înseamnp sã fii un bun român. Dincolo de toate problemele care ne despart sau câteodatã ne învrãjbesc astãzi trebuie sã fim mai mult ca oricând uniti, pentru cã numai uniti putem sã facem ceva si când spun sã facem ceva mã gândesc la Petrosani, ma gândesc la Valea Jiului, mã gândesc la fiecare dintre noi”, le-a spus primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, celor prezenti în parcul central Carol Schreter.

Dar, oamenii au gândit parcã mai româneste atunci când s-au asezat la cozi aproape interminabile pentru o portie de fasole cu cârnati si castraveti murati, împreunã cu un pahar de ceai fierbinte. Municipalitatea din Petrosani a pregãtit 4.500 de portii, care s-au dovedit a fi mai mult decât bine venite pentru ceio acre au petrecut Ziua Nationalã în parc.

Multumiti de gestul Primãriei Petrosani, oamenii au spus cã nici acasã fasolea nu este mai bunã decât cea gãtitã în cantitãti mari, asa cum s-a întâmplat acum, de Ziua României.

Si Aninoasa a petrecut româneste. Edilii de aici au organizat, în premierã dupã Revolutie,

manifestãri legate de Ziua Nationalã.

Iar pentru localnici, cei de la Primãrie au „fiert” 1.500 de portii de fasole cu cârnati.

Carmen Cosman

Monika Baciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.