Pădurile virgine din județul Hunedoara situează județul pe locul trei într-un top național. Aproximativ 5000 de hectare de păduri virgine sunt în județul Hunedoara, în timp ce în Gorj sunt peste 9000 de hectare de astfel de păduri, iar în județul Caraș-Severin aproape 6000 de hectare. În acest context, ministrul Mediului, Costel Alexe a semnat contractele de finanțare pentru demararea studiilor științifice privind inventarierea și punerea sub protecție a 40.000 de hectare de păduri virgine.

„Vorbim de acele păduri care sunt cele mai preţioase şi reprezintă un patrimoniu inestimabil pe care, din fericire, România încă îl mai are. Îi am alături de mine pe cei care în următoarele 12 luni vor realiza studiile pentru ca aceste păduri să fie certificate şi să fie incluse în catalogul naţional privind pădurile virgine şi cvasivirgine. Astăzi, împreună cu partenerii noştri, vrem să facem studiile care să arate că, în catalogul naţional, vom mai avea, pe lângă cele 33.000 de hectare, încă 39.865 de hectare, adică aproximativ 40.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, la semnarea contractelor cu firmele de specialitate declarate câştigătoare la licitaţia organizată de minister.

În luna noiembrie a anului trecut, în registrul național erau circa 29.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine. În luna decembrie a anului trecut au mai fost trecue în registru încă 1000 de hectare, iar în luna august încă 3000 de hectare.

„Avem cele mai frumoase păduri virgine şi cvasivirgine din Europa, iar acestea trebuie să intre sub protecţie. Avem în continuare o serie de propuneri din partea Gărzilor Forestiere, a ONG-urilor, a partenerilor pentru încă 20 şi ceva de mii de hectare care sper ca într-un viitor foarte apropiat să intre şi ele la finanţare, asigurată tot de Ministerul Mediului. Sper ca de la an la an să reuşim să creştem suprafaţa pădurilor virgine şi cvasivirgine înscrisă oficial în catalogul naţional”, a mai declarat ministrul Mediului.

Cosmin BACIU