Orașul Petrila are cea mai mare rată de îmbolnăvire în acest moment, iar scenariile cu privire la începerea școlii iau în calcul toate variantele posibile. Primarul spune că va asigura, atât cât va putea, cele necesare, dar nu poate nici să testeze profesorii, nici să le cumpere tuturor tablete. Asta, pentru că școala aici ar putea să înceapă on-line.

 

42 de cazuri erau înregistrate miercuri dimineață la Petrila, în scădere față de ziua precedentă, dar scenariile pentru începerea școlii încă sunt legate de această cifră. Primarul Vasilică Jurca spune că va aloca din bugetul local sumele necesare, măcar pentru prevenție.  „Vom aloca bani pentru cele  două instituții școlare de pe raza orașului, ca să își poată cumpăra toate materialele de care au nevoie. Am discutat cu directorii de școli și le-am cerut un necesar. În ședința de consiliu decidem de unde alocăm fondurile necesare și decizia finală, probabil, o vom  lua săptămâna viitoare, în funcție de situația epidemiologică din Petrila. La acest moment suntem pe zona galbenă, adică parțial școală, parțial acasă”, a spus Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.

În situația în care copiii vor avea nevoie să își facaă testul COVID, pentru a reveni la cursuri, primarul spune că va găsi soluții financiare. Speră, însă, să nu fie foarte multe cazuri, iar referindu-se la tabletele pentru cursuri, Vasilică Jurca s-a declarat pesimist. „Dacă va fi nevoie să face teste pentru copii și profesori, vom aloca bani și le vom face. Guvernul a zis cumpărați tablete și noi vă dăm banii prin decembrie, dacaă vor fi, pe  principiul primul venit, primul servit. Eu, ca să cumpăr la Petrila, pentru 2.400 de copii, am făcut un calcul, ne costă 24 de miliarde de lei vechi, ori acaeastă sumă nu o avem acum. Sunt în discuții cu o firmă și o să pot cumpăra, dacă ne acceptă să le plătim, după ce primim finanțarea promisă de la Guvern, dar asta e un fel de pasăre de pe gard”, mai spune primarul Jurca.

Orașul Petrila este singurul din Valea Jiului unde, în această săptămână, nu se deschid la interior nici reastaurantele, din cauza numărului crescut de bolnavi.

Diana Mitrache