Peste 30 de km de rețele sunt  reabilitate la Lupeni. Acestea sunt schimbate în cartierele vechi, în care țevile aveau o vechime considerabilă. Cei de la Apa Serv spun că fac și înlocuiri ale traseelor și asta va permite o mai bună alimentare cu apă, în cazul unor avarii.

Lucrările pe care Apa Serv le face la Lupeni sunt dintre cele mai importante, iar aici, în zona de la baza muntelui Straja, au loc lucrari care vor modifica structura aducțiunilor, chiar. „Vorbim la Lupeni  de 20 de km de rețea de alimentare cu apă și aducțiune și peste 12 km de rețe de canalizare. Suntem pe locul în care se modifică infrastructura de aducțiune cu apă. Practic, aducțiunea de la Valea de Pești va putea să alimenteze și rezervoarele stației de la Braia. Deci, orice problemă de alimentare din Braia, va putea fi suplinită din sursa de la Valea de Pești, care a fost deja reabilitată cu înlată tehnologie și, în ultimii ani a funcționat ireproșabil”, a spus Florin Donisă, șef Departamentul Dezvoltare.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) și la Lupeni, spun specialiștii era nevoie de rețele noi, în majoritatea cartierelor construite acum zeci de ani.

„La Lupeni se montează peste 1000 de apometre pe un lot și  alte  200 de celălalt lot.  Vor fi montate la tot atâtea gospodării și, implicit, de noile rețele vor benefici tot atâtea gospodării. Practic, în Lupeni se înlocuiesc cele mai vechi rețele și vor beneficia de ele majoritatea locuitorilor, mai ales din zonele Cartierului Ștefan, unde canalizarea  mergea mai mult pe deasupra, sau Braia, Viitorului, cu mari probleme în infrastructura de apă”, a mai precizat Florin Donisă.

Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea  Jiului) 2014 – 2020”, finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, presupune investiții majore în serviciile de alimentare cu apă și canalizare, prin execuția de lucrări de modernizare pe aria a șase localități din zona de operare a operatorului regional: municipiul Petroșani, municipiul Lupeni, municipiul Vulcan și orașele  Aninoasa, Petrila şi Uricani, din județul Hunedoara, zona de dezvoltare regională Vest.

Diana Mitrache