Peste 300 de oameni au fost audiati in cazul exploziei de la mina Uricani in care au murit 5 oameni. La un an de la incident, procurorii continua sa faca audieri, dar dosarul este aproape de final. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, mai sunt doar cateva persoane de audiat in acest dosar si vinovatii  vor fi trimisi in judecata. La un an de la explozia de la mina Uricani, peste 300 de oameni au fost audiati la Parchet, iar cercetarile sunt pe ultima suta de metri.

„Nu putem spune cand va fi gata ancheta, dar mai sunt cativa oameni de audiat. Apoi dosarul va ajunge in Instanta. Cercetati pentru explozia din 5 ianuarie sunt: inginerul sef al serviciului de securitate si sanatate al minei, seful statiei de aeraj, seful sectorului I productie si maistrul energetic”, a precizat Adina Velescu, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara.

Dosarul Uricani a fost finalizat, iar expertii Institutului National pentru Securitate Miniera si Explozivi –

INSEMEX au realizat chiar o macheta la scara, unde au facut probe si incercari pentru toate situatiile posibile care ar fi generat explozia de la inceputul acestui an.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca foarte multe persoane din zona implicata au vina, iar audierile s-au facut la sectorul electromecanic, transport, aeraj si de productie, iar responsabilitatile cele mai mari au fost pe partea de aeraj, pe partea de electrosecuritate.

Cinci angajati ai minei Uricani si-au pierdut viata in subteran in 5 februarie 2011, dupa ce a avut loc o explozie. Cei cinci, un inginer si 4 electricieni, lucrau la un transformator pe orizonul 300, cand au fost surprinsi de o puternica explozie.

Diana Mitrache