Începând cu această săptămână persoanele care doresc să-şi cumpere o locuinţă prin programul “Noua casă” vor putea să demareze procedurile necesare unei astfel de achiziţii.
Concret, normele de aplicare ale noii  ordonanţe au fost publicate la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, fapt care face  operaţional acest program.
Programul “Noua casă” dublează plafonul  pentru credite la locuinţele noi
“Noua variantă a programului stabileşte dublarea plafonului pentru creditele destinate cumpării de locuinţe noi. Astfel se poate obţine de cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă nouă un credit garantat de stat de până la 140.000 de euro. La celelalte categorii de locuinţe mai vechi, plafonul maxim de credit a fost majorat până la 70.000 de euro, în timp ce avansul minim a fost menţinut în acest caz la cinci la sută.  Obiectivul principal al programului este o reorientare  a dezvoltatorilor imobiliari către construirea de locuinţe mai mari” a precizat deputatul liberal, Marius Surgent.
Programul faciltează accesul  spre locuinţe mai spaţioase Pot accesa Programul „Noua casă” doar cei care nu au avut niciodată o locuinţă mai mare de 50 de metri pătraţi utili. De asemenea, persoanele care cumpără o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.
“Noul program guvernamental de sprijin în  vederea achiziţiei unei locuinţe, se adresează şi persoanelor care doresc să achiziţioneze un apartament modern, adaptat la realităţile actuale. Practic, acest program va ajuta familiile tinere să îşi ia o locuinţă cu un spaţiu mai mare, pentru că oferă şi posibilitatea de achiziţie a unei locuinţe de până la 120 de metri pătraţi în limita a 140.000 de euro”, precizează deputatul Marius Surgent. Pentru acest an, garanţiile acordate de stat au o valoare de 2,1 miliarde de lei, din care  415 milioane de lei s-au folosit pentru programul Prima Casă, restul fiind disponibil pentru  programul Noua Casă.
Vot final în Camera Deputaţilor: Personalul didactic medico-farmaceutic va beneficia de o  indemnizaţie de 50 la sută din salariul de bază
De anul viitor cadrele didactice care desfăşoară activităţi integrate în spitale, ambulatorii sau în alte unităţi de învăţământ medico-farmaceutic vor  beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu 50 la sută din salariul de bază corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut. “ Amendamentele au fost depuse de  parlamentarii liberali şi au primit votul final în Camera Deputaţilor.  Am considerat că aceste activităţi didactice de învăţământ şi cercetare menite să consolideze calitatea actului medical  trebuie încurajate şi remunerate corespunzător”, a precizat deputatul liberal, Marius Surgent.