Deputatul Monica Iacob Ridzi considerã ca fiind duplicitar si tendentios rãspunsul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) generat de scrisoarea deschisã pe care a adresat-o ministrului Daniel Chitoiu.

“Constat, cu amãrãciune si îngrijorare, continutul duplicitar si tendentios al mesajelor si informatiilor remise de MECMA. Desi problema ridicatã de mine în scrisoarea deschisã adresatã ministrului Chitoiu este fundamentatã pe elemente concrete si este generatã de nelinistea salariatilor minieri din cadrul Sindicatului Muntele, rãspunsul primit este de naturã a mentine aceste frãmântãri si de a nu rezolva chestiunile în discutie. Desi executorie, hotãrârea instantei civile prin care a fost admisã actiunea în litigiu de muncã formulatã de Sindicatul Muntele a fost atacatã de cãtre MECMA. Recursul este, asa cum unanim se cunoaste, o cale de atac, exercitatã (în cazul nostru în materia unui litigiu de dreptul muncii) împotriva unei sentinte favorabile minerilor”, aratã Monica Iacob Ridzi.

Potrivit deputatului de Valea Jiului, prin declansarea acestei cãi de atac, MECMA se plaseazã în afarã intereselor legitime ale celor care, prin justitie, si-au câstigat un drept. “ Afirmatia MECMA conform cãreia “formularea recursului (…) este o mãsurã în concordantã cu etapele procedurale obligatorii în vederea obtinerii unei sentinte definitive si irevocabilã” este de naturã a dezinforma opinia publicã. Nimic nu împiedica Ministerul Economiei sã nu conteste sentinta civilã 1479 / L/ M /2012 si, astfel, prin nedeclararea recursului, aceasta sã devinã definitivã si irevocabilã”, subliniazã Monica Iacob Ridzi.

În opinia deputatului Monica Iacob Ridzi, prin declansarea caii de atac, prin contestarea hotãrârii instantei de fond si, în fapt, a drepturilor câstigate de Sindicatul Muntele, MECMA prelungeste starea de provizorat si incertitudine pe acest palier, deschide calea juridicã a desfiintãrii sentintei atacate si, indirect, admite posibilitatea pierderii beneficiilor pentru care, de luni de zile, ne-am luptat a le câstiga. Mai mult, dublul limbaj în comunicarea cãtre opinia publicã a intentiilor MECMA (recunoasterea unei sentinte dar si atacarea ei ulterioarã) este de naturã a crea confuzie în rândul opiniei publice, fapt pe care, ca deputat si om politic, îl consider inadmisibil.

Dat fiind cele expuse mai sus, Monica Iacob Ridzi îi solicitã ministrului Daniel Chitoiu, sã retragã recursul prin care intentioneazã sã anuleze drepturile minerilor câstigate si recunoscute printr-o sentintã judecãtoreascã.

“Aceasta este singura modalitate prin care MECMA poate demonstra bunãvointa si bunã intentie fata  minerii din Valea Jiului”, a conchis Monica Iacob-Ridzi, deputat de Hunedoara.