Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a realizat raportul privind situaţia serviciului de alimentare cu energie termică în România în 2019.  Concluziile arată că numărul consumatorilor este în scădere, multe multe societăţi de termoficare şi-au încetat pur şi simplu activitatea sau au dat  faliment.
Potrivit raportului ANRE, în 2019, s-au debranşat de la reţeaua de termoficare 28.507 locuinţe, la nivel naţional.  La sfârşitul anului 2019 mai erau activi 46 de  operatori ai sistemelor de alimentare centralizată de energie termică din 51 de localităţi. Patru operatori, cei din Paşcani, Alexandria, Petroşani şi Întorsura Buzăului, şi-au încetat  activitatea, arată raportul ANRE.
Pierderile substanţiale din reţelele de transport şi  distribuţie atrag după sine preţuri de furnizare mari. Potrivit raportului ANRE, în 2019, la nivelul tuturor operatorilor s-au produs sau cumpărat 14,08 milioane MWh, dar s-au vândut  consumatorilor 9,88  milioane MWh, adică 70%. Cei 30% diferenţă înseamnă pierdere pe reţele, la nivel naţional.Volumul redus de investiţii şi reparaţii în  infrastructura SACET  conduce la lipsa continuităţii în furnizarea energiei  termice şi la nerespectarea parametrilor de calitate a agentului termic furnizat. De exemplu, pierderile de căldură/apă şi numărul avariilor tehnice  înregistrează un nivel ridicat în raport cu SACET-uri  similare ca dimensiune din alte ţări europene. Potrivit raportului ANRE, Complexul Energetic Hunedoara, a produs  pentru Deva 127.819,57 MWh.
Cosmin BACIU