Apa Serv va putea lua apă din baraj de săptămâna viitoare

Abia peste două sau trei săptămâni va putea sedimenta complet apa din barajul de la Valea de Peşti, pentru alimentarea populaţiei din Vestul Văii Jiului. O spun specialiştii care încă se luptă cu impurităţile din apă, după inundaţiile catastrofale de la finele lunii iunie.
Apa din baraj este plină de o suspensie din argilă fină, care nici acum nu s-a sedimentat, aşa încât, populaţia nu a putut fi alimentată din această sursă cu apă. Din fericire, însă, barajul este pus în siguranţă, dar tot se observă bucăţi de lemne ce mai vin, după inundaţiile din 26 iunie şi suspensia argiloasă rezultată după ce viitura a surpat un mal în amonte.
„E nivelul normal şi Apa Serv încă nu a putut, până la această oră să ia apă, că turbiditatea persistă. Se  alimentează acum din cele două prize, Lazărul şi Buta, dar barajul este acum în siguranţă, drenurile sunt în regulă, dar mai vin plutitori zilnic de la coada lacului. Cei de la Apa Serv încearcă să ia, de săptămâna viitoare, apă, din baraj. Sigur o să cheltuiască mai mulţi bani pentru limpezire şi, în maxim 3 săptămâni se sedimentează. Asta, pentru că şi ploaia a contribuit şi turbiditatea nu a scăzut în ultimele zile”, a explicat Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Apa Barajul de la Valea de Peşti a avut mult de suferit din cauza turbidităţii crescute. În plus, Apele Române vor să acceseze un nou proiect european cu care să refacă o parte din lucrările absolut necesare de la Valea de Peşti, lacul de acumulare de acolo fiind cel din care bea apă cea mai mare parte a populaţiei din Valea Jiului. Este vorba despre un proiect aflat deja în  dezbatere şi pentru care vor fi atraşi bani europeni, urmând ca lucrările să pună în siguranţă alimentarea  populaţiei cu apă.
Diana Mitrache

Advertisements