Angajaţii de la Mintia sunt gata să intre în grevă de marţi, la prima oră. Este o decizie luată după ce nimeni nu prea i-a luat în seamă. Acum, spun sindicaliştii, după ce nu prea au cărbuni, nu au nici motorină pentru locomotivele cu care să împingă vagoanele ce le vin.
De săptămâni bune, energeticienii de la Mintia spun că opresc termocentrala şi nu cred că fac vreo greşeală. Nu mai au cu ce să lucreze şi nimeni nu a făcut nimic, în opinia lor.
„Salariaţii au determinarea să nu mai lucreze, decât atunci când îşi primesc drepturile salariale. Avem peste 500 de semnături, strânse în urma protestului din 29 iulie, în care salariaţii cer, în lipsa unor măsuri clare de redresare a societăţii, întocmire unui program de închidere şi asigurarea plăţilor compensatorii”, a spus Cristian Iştoc, lider sindical de la Mintia.
Dacă se va opri lucrul la termocentrală, primii afectaţi sunt locuitorii din Deva, care rămân fără apă caldă. Din păcate, însă, sindicatele spun că situaţia este una alarmantă şi că au prea multelipsuri.  „Am ajuns să  nu mai avem nici măcar motorină la locomotive ca să putem trage garniturile  de tren, pe care le-am descărcat şi să le scoatem afară ca să putem băga altele. Situaţia e dramatică şi faptul că am ajuns, de 4 ori, în acest an, să oprească guvernanţii, termocentrala, din lipsă de cărbune. Nu prea văd de ce ar fi acuzaţi salariaţii,  că opresc termocentrala, că ei au făcut-o şi nici măcar nu au fost schimbaţi de pe funcţii”, mai spune Iştoc.  În replică, administraţia Complexului Energetic Hunedoara îi îndeamnă la calm şi le cere energeticienilor să nu facă greşeli acum.
„Nemulţumirile pe partea legată de bonusurile din CCM sunt reale. Salariile, însă, sunt la zi. Am virat luni  salariile, dar bonusurile sunt restanţe.  Este foarte important ca, în această perioadă să ne păstrăm locurile de muncă, să reuşim să trecem planul de reorganizare şi să  vedem spre viitor. Viitorul va fi bun, dacă în momentul de faţă suntem deştepţi şi  ştim cum să gestionăm aceste lucruri. Dacă facem greşeli, şi facem ieşiri în decor, atunci e o greşeală. Mizez pe faptul că angajaţii de la Mintia îşi doresc păstrarea locurilor de muncă şi au responsabilitatea faptelor lor”, afirmă Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Potrivit administraţiei, 1.500 de lei sunt restanţele pentru fiecare persoană angajată la Termocentrala Mintia, care nu a primit, pentru  4 luni, tichete de masă şi  2 luni de ajutoarele de încălzire.
Diana Mitrache