Mineritul nu înseamnă doar Valea Jiului. Facultatea de Mine din cadrul Universităţii din Petroşani are o  istorie îndelungată şi recunoscută pe plan mondial.
Tehnologiile modern, absolute indispensabile în zilele noastre, precum  telefonul său calculatorul au nevoie de material care se exploatează din diferite medii. Asta înseamnă minerit şi implicit viitor.
Chiar dacă FAcultatea de Mine din Petroşani este oarecum asemuită cu mineritul din Valea Jiului, specialiştii care termină studiile aici pot lucra  oriunde pe plan mondial în domeniul minier.
”Mineritul actual nu mai trebuie gândit că mineritul convenţional prin care doar trebuie să scoatem  cărbunele de la sute de metri din subteran. Mineritul nu este doar  carbonifer, dar şi acesta poate avea afinităţi noi în sensul că cărbunele prin tehnologiile noi poate fi lichefiat, poate fi gazeificat şi extras sub această formă şi folosit ca şi combustibil mai puţin poluant. Cărbunele mai înseamnă şi lignit din BAzinul Olteniei, care se extrage de la suprafaţă. Mineritul  înseamnă sare, tot felul de materiale de construcţii. Mineritul înseamnă cupru, sulf, puţin uraniu, minerale. Mai nou, mineritul înseamnă reanalizarea şi reprocesarea haldelor de steril de acum 60-70-80 de ani, care la vremea respectivă nu erau rentabile, unde se găsesc o serie de substanţe minerale utile şi preţioase, căutate în această perioadă a digitalizării. Tot ceea ce avem acum, de la telefonul mobil, la computere se bazează pe alte metale care acum 100 de ani nu erau considerate metale şi nu erau luate în seamă. Din acest punct de vedere, mineritul poate fi şi trebuie să fie atractiv. Mai avem idea, că trebuie să redăm fostele zone miniere naturii şi atunci trebuie să gândim la ecologizarea acestor zone, dar după ce folosim o parte din iazuri sau haldele de steril pentru a nu pierde o serie de metale care se pot exploata cu actualele tehnologii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universităţii Petroşani.  Universitatea din Petroşani reprezintă o parte integrantă a  comunităţii academice internaţionale, împărtăşind crezul în aceleaşi valori morale, educaţionale,  ştiinţifice şi culturale. În condiţiile fenomenului de globalizare, Universitatea din Petroşani este  preocupată de întărirea  participării la schimbul internaţional de valori, iar ca urmare a prestigiului de care se bucură, actualmente există programe de  colaborare cu peste 18  universităţi din Europa, America, Asia şi Africa.
”Mineritul este vast, ei pot să lucreze oriunde în lume unde mineritul este în floare, unde mineritul se dezvoltă, lucru care le dă şansa să vină la noi la  universitate. Am început în ultimii ani să avem solicitări din ţări africane, America Latină, o să vină din Asia, din Orientul Mijlociu,  studenţi care să fie pregătiţi pentru domeniul minier. În ţările respective, mineritul se dezvoltă, iar noi avem o imagine bună prin  absolvenţii noştri români, prin absolvenţii din acele ţări, care în anii 70-80 au absolvit cursurile institutului de mine de la acea vreme. Absolvenţi pe care îi găsim pe toate cele 5 continente. Avem multe solicitări din Africa. O parte din ei au făcut echivalările de studii. Din cauza pandemiei au fost problem cu vizele şi cu deplasările, de aceea am pierdut câţiva studenţi din Africa. Sperăm că această problemă să se rezolve în perioada următoare”, a declarat prof.univ.dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universităţii Petroşani.  Universitatea din Petroşani are o lungă şi frumoasă tradiţie, fiind  continuatoarea Institutului de Mine, care a funcţionat în Bucureşti peste 80 de ani, iar din anul universitar 1957 – 1958 a funcţionat la Petroşani. Doar câteva universităţi se pot mândri cu o asemenea  descendenţă atestată prin decretul domnitorului A.I. Cuza din 1864 de  înfiinţare a „Şcoalei de Ponţi şi Şosele, Mine şi Arhitectură”. După anul 1990, prin diversificarea domeniilor şi specializărilor universitare, Institutul de Mine din Petroşani a devenit Universitatea Tehnică (1991) şi apoi Universitatea din Petroşani (1995).  Pregătirea solidă dobândită le-a oferit posibilitatea să se adapteze şi să se integreze rapid la condiţiile şi metodele de lucru din alte ţări (SUA, Canada, Germania, Franţa, Italia, Spania, Israel, ţări din America de Sud, Africa, Asia etc.). Pretutindeni, absolvenţii formaţi la Universitatea din Petroşani sunt cotaţi printre profesioniştii buni ai ramurilor în care activează.
Cosmin BACIU