Şomajul tehnic a fost o măsură bine-venită. Nu şi-au pierdut mulţi locurile de muncă. Dar sunt mulţi oameni care au stat şi, încă mai stau, în şomaj tehnic. Cei mai afectaţi sunt cei din HoReCa.
Peste 20.000 de oameni au stat în şomaj tehnic pe perioada pandemiei în judeţul nostru şi cifrele oficiale arată că  situaţia nu a fost  îngrijorătoare, pentru că s-au făcut la timp şi plăţile. Asta spun acum cei de la AJOFM Hunedoara, care au  constatat mici diferenţe faţă de cele din anul anterior, în ceea ce priveşte rata şomajului.
„De la începutul  pandemiei şi până în  prezent, AJOFM Hunedoara a plătit, în medie, 3.140 de firme, la un număr de 25.208  persoane. Suma totală plătită de noi până în acest moment este de 65.026.319 lei, o sumă foarte mare, care, până la urmă, a avut un impact pozitiv pe piaţa forţei de muncă, pentru că, dacă anul trecut, în iunie 2019, rata şomajului era undeva 3,18 %, în 2020, în iunie, nu înregistrăm o creştere foarte semnificativă. Rata, astăzi, la nivelul lunii iunie este 3,70%”,  a spus Georgeta Tomuţă, şefa AJOFM Hunedoara. Nu prea au suferit cei din construcţii, dar  inclusiv sănătatea a fost afectată. Acum, însă,  singurii care încă mai sunt în şomaj tehnic sunt cei care lucrează în  turism. „În continuare, avem HoReCa, care au rămas în şomaj tehnic, acesta fiind unul din puţinele domenii în care nu s-a putut reporni activitatea. A scăzut mult numărul de persoane în şomaj tehnic şi nu foarte mare a fost numărul de şomeri înregistraţi”, mi spune Georgeta Tomuţă, şefa AJOFM Hunedoara.  În judeţul Hunedoara nu a fost organizată nicio bursă în acest an şi asta, în condiţiile în care, cu câţiva ani în urmă, astfel de întâlniri între şomeri şi angajatori erau lunare.
Diana Mitrache