Vacanţe în tabere, discuţii cu psihologi, o atenţie sporită din partea dascălilor, dar şi un program adecvat, vor face copiii, din două şcoli ale cartierului Aeroport, să uite că au părinţii în străinătate. Salvaţi Copiii s-a  implicat şi, în baza unui program finanţat corespunzător, copiii primesc chiar şi haine, rechizite şi o masă caldă.
Organizaţia Salvaţi Copiii deschide două noi programe de prevenire a separării  copiilor  vulnerabili de familiile lor, în judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin,  astfel încât acestea să fie sprijinite activ să facă faţă, împreună, situaţiilor critice. Datele oficiale arată că peste 50.000 dintre copii erau, la finalul anului  2019, în sistemul de protecţie specială. În judeţul Hunedoara: 1.067 de copii în sistemul de  protecţie specială, iar suma ce va fi investită în acest proiect este de peste 5  milioane de lei.  „Proiectul se numeşte „Educaţie şi suport pentru copiii vulnerabili” şi este o idee la  care noi am aderat, pentru că, în zona Aeroport, sunt foarte mulţi copii care sunt singuri acasă, că au părinţii la muncă în străinătate.  Este un proiect care are un grup-ţină format din 230 de copii, 115 din Petroşani şi 115 din Caraş Severin”, a spus Vasile Pop, director Şcoala nr 7 Petroşani.
În Petroşani, cele două şcoli cuprinse în proiect sunt Şcoala nr 7 şi Şcoala Carmen Sylva, iar copiii vor fi angrenaţi în foarte multe activităţi, cât să uite şi să le fie suplinită familia destrămată de cei care lucrează în străinătate.  „Vor fi activităţi de pregătire a lecţiilor, de socializare, recreative, de consiliere psihologică şi, nu în ultimul rând, va fi  sigurată o mă caldă pentru elevii neangrenaţi în proiect. La nivelul şcolii noastre vor fi câte două grupe a câte 20 de elevi şi la fel şi la Şcoala Carmen Sylva”, mai spune directorul Şcolii nr 7 din Petroşani.
Asistenţi sociali specializaţi vor merge şi la casele copiilor, ca să vadă cum le este şi profesorii vor fi cei care îi vor substitui pe părinţii plecaţi.
„Cred că acest lucru este magnific. Copilul nu va simţi atât de mult lipsă celui care trebuie să aibă grijă de el, pentru că profesorii vor suplini acest neajuns. Dar şi psihologul va avea acest rol. Noi  considerăm că, în momentul de faţă, cea mai mare vulnerabilitate o au aceşti copii, care, din păcate, încă nu sunt sprijiniţi de cei ce ar trebui să o facă”, a conchis Vasile Pop. Proiectul se va desfăşura din toamnă, timp de 3 ani şi, în fiecare vară va fi câte o tabără. Cei 230 de copii vor beneficia de servicii sociale complexe atât prin centre de zi  (patru centre de zi, câte două în fiecare judeţ, dezvoltate prin proiect), cât şi prin  servicii furnizate la nivelul comunităţii de echipe de specialişti. Totodată, acompanierea copiilor expuşi riscului de separare se va face şi prin  acordarea de ajutoare materiale, care să contribuie la scăderea gradului de  vulnerabilitate socială şi economică.
Diana Mitrache