După ce a reuşit să obţină 3,9 milioane de lei pentru închiderea depozitului neconform de deşeuri menajere de la Uricani, Consiliul Judeţean Hunedoara se angajează să finanţeze şi lucrările pentru închiderea depozitului neconform de deşeuri de la Vulcan.
Acest loc este şi acum păzit, ca să nu mai arunce nimeni deşeurile acolo şi, în scurt timp, pot începe lucrările de ecologizare.
Proiectul vizează o suprafaţă de aproape 50.000 mp, iar valoarea estimativă pentru  execuţia lucrărilor este de 21.600.000 lei fără TVA şi este ultimul dintre cele ce trebuie închise în zona Văii Jiului.  „După cum ştiţi, în judeţul Hunedoara au fost 11 gropi de gunoi. 9  au fost închise prin programul Consiliului Judeţean, au rămas două: Uricani şi Vulcan. La ambele era problemă cu proprietatea terenului. În condiţiile în care, pentru deponeul de la Uricani am găsit finanţarea şi l-a  preluat Consiliul Judeţean   şi va fi închis cu bani de la Fondul de Mediu, a rămas  singurul deponeu neînchis, cel de la Vulcan”, a spus Costel Avram, administrator public al judeţului Hunedoara.
Pentru acest proiect, Consiliul Judeţean Hunedoara a făcut o asociere cu Primăria Municipiului Vulcan, lucrarea fiind finanţată  prin POIM. Aici, depozitarea deşeurilor este sistată din anul 2016, dar, fiind un depozit activ, trebuie închis de urgenţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană. Mai ales că primăria încă păzeşte locul.
„Cu banii respectivi se va ecologiza toată groapa de gunoi şi se va aduce la verde. Într-adevăr au fost probleme cu groapa respectivă. Noi şi acum avem pază acolo, ca să nu mai depoziteze nimeni  gunoi, pentru că vin cei de la gardă şi ne amendează”, a spus şi Pompiliu Barbu, viceprimarul municipiului  Vulcan. România a fost obligată să închidă sau să reabiliteze gropile de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009, dar acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu. Acum, toate administraţiile locale din Valea Jiului duc gunoiul menajer la Bârcea Mare, însă, depozitele de deşeuri de genul celei de la Vulcan, sunt încă atent  monitorizate şi vor mai fi  monitorizate şi în anii următori. În cadrul proiectului sunt preconizate lucrări de extragere şi ardere a biogazului, respectiv degazarea corpului depozitului, lucrări pentru etanşarea suprafeţei, realizarea de canale colectoare, rigole şi bazin colector pentru ape meteorice, executarea de  drumuri perimetrale.
Diana Mitrache