Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a sesizat Serviciul Român de Informaţii, ca urmare a neacordării tuturor drepturilor salariale angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara.
Sindicaliştii susţin că oamenilor l-a ajuns cuţitul la os, iar până acum au avut loc câteva mişcări de protest.
”Constituit în baza Sentinţei Civile nr. 1169/2016 executorie, vă semnalează următoarele: ca urmare a situaţiei financiare critice în care se află Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., a neplăţii integrale a drepturilor salariale pe ultimele cinci luni şi a lipsei de siguranţă a locurilor de muncă, starea de nemulţumire a salariaţilor din cadrul Termocentralei Mintia se accentuează de la o zi la alta, lucru ce a culminat cu o serie de proteste spontane în ultima perioadă. Atragem atenţia asupra hotărârii luate de salariaţi în urma protestului spontan care a avut loc la data de 29.07.2020, transmis de organizaţiile sindicale către Guvern, MEEMA, Instituţia Prefectului, conducerea S. CEH S.A. prin adresa nr. 124/29.07.2020 (respectiv nr. 39/29.07.2020), în care se comunică intenţia salariaţilor de a opri lucrul la data de 18.08.2020, şi solicitarea de întocmire a unui program de închidere a Termocentralei Mintia cu asigurarea măsurilor de protecţie social”, arată Cristian Iştoc, în adresa transmisă către SRI.
Potrivit sindicaliştilor, acest ultimatum a fost dat în lipsa unui Program de reorganizare,  restructurare a CEH, în lipsa unei transparenţe guvernamentale faţă de salariaţii termocentralei şi reprezentanţii lor cu privire la  siguranţa locurilor de muncă.
”Menţionăm faptul că până la această dată, oficialii guvernului, ai MEEMA sau ai S. CEH S.A. nu au venit cu un răspuns la revendicările salariaţilor, motiv care poate duce la oprirea Termocentralei Mintia pe data de 18.08.2020. Sindicatul Solidaritatea Hunedoara din cadrul Termocentralei Mintia, nu îşi asumă responsabilitatea declanşării unui conflict colectiv de muncă, prin urmare solicităm intervenţia organelor abilitate ale statului pentru a evita sistarea activităţii centralei”, mai arată Iştoc.
De altfel, drepturile salariaţilor CEH au ajuns şi în instanţă. Sindicatul Muntele a acţionat în judecată administraţia CEH pentru neacordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute în contractual colectiv de muncă.
Cosmin BACIU