O mână de copii mici, care încă nici nu ştiu să scrie, au venit la Crucea Roşie să înveţe să dea primul ajutor. Sunt foarte interesaţi de ceea ce află acum, primesc dulciuri şi mici truse de prim ajutor, iar mai apoi, vor fi pregătiţi chiar să ofere un prim ajutor.
„Trebuie să dăm primul ajutor. Dacă  victima e lovită, trebuie să o ajutăm. Eu ştiu cum se facae, că am ajutat un copil cre a căzut. Am luat o sticlă cu apă din casă, un bandaj şi am udat un pic şi apoi  i l-am pus ”, mi-a  explicat o fetiţă, ce  tocmai învăţa cum să îşi cureţe o rană la picior.
„Când vezi o victimă lovită, trebuie să o ajuţi. O pansezi şi, după, o întrebi dacă o doare”, a spus un alt copil, nu mai mare de 6 nai.
„Eu am învăţat că  trebuie să acordăm primul ajutor, adică trebuie să luăm un pansament şi să îl dăm cu rivanol sau apă.  Sunt lovită şi eu la picior. Am fost la ţară şi am căzut şi mi-a curs sânge. M-am dus la mama şi ea a  pus un şerveţel cu apă şi mi-a pus pe rană”, a completat o altă fetiţă, din clsa pregătitoare de la Şcoala Gimnazială nr 7 din Petroşani.
„Când am mers pe teren în şcoală, m-am lovit la picior. În clasă, doamna învăţătoare mi-a pus bandaj şi m-am dat cu spirt”, mi-a spus un alt copil, din propria-i experienţă. Sunt mici, dar şi ei se lovesc, sau poate văd oameni loviţi în apropiere, aşa că află, de la tineri voluntari, ceva mai mari decât ei, ce au de făcut. Sunt primele lor lecţii pe viu, ca să ştie că unei  victime, dacaă nu ştim ce să îi facă, ar putea să îi facă rău.
„I-am învăţat cum să procedeze când gîsesc o victimă şi le arăt  cum să facă, dacă se julesc. Ar trebui să ştie că, atunci când găsesc pe cineva rănit, să nu intre în  contact cu sângele  victimei. E foarte  important! Aici îi învăţăm câte ceva, atât cât pot ei aş priceapă”, a spus Anda Ionela Buzea, voluntar Crcea Roşie, care făcea o demonstraţie de prim ajutor.
Ideea de a aduce copiii mici le aparţine celor de la Crucea Roşie, dar aici nu au venit doar copiii mici, ci şi părinţii lor. „E foarte important pentru copii ce învaţă aici. Sunt şi pentru mine lucruri pe care le aflu aici. Şi  pentru noi şi pentru copii sunt lucruri importante de aflat. Se pot întâmpla tot felul de lucruri, când nu suntem pregătiţi”, a spus un tătic venit la sediul Crucii Roşii din Petroşnai la o primă lecţie, alături de fetiţa lui.
Cu toţii află ce e de făcut şi astfel de lecţii pe viu pot deveni oricând cunoştinţe pe care să le aplice în viaţă. „De 16 ori în viaţa reală am fost nevoit să acord primul ajutor. E o senzaţie ciudată, pe moment, dar apoi, te simţi mândru că faci bine. Cel mai rău a fost când un domn, în parc, era semi-conştient şi era să se înece cu  propri vomă şi, ca să comunic cu el, după ce l-am pus în siguranţă,  l-am rugat ca, dacă mă înţelege, să mă strângă uşor de mină. Când a făcut asta, s-a uitat cu o privire foarte goală în ochii mei şi a fost  singură victimă care  m-a cam înmuiat. În rest, trag aer în piept, mă calmez şi îi ajut”,  mi-a povestit Alexandru Bogdan Clenciu, un  voluntar care a făcut o erie de cururi şi ete pregătit să împărtăşească din  experienţa lui.
Pare simplu, dar e esenţial să ştii cum şi ce să facaai, iar cursurile de la Crucea Roşie sunt lecţii de viaţă.
„E foarte important că, vedeţi, stau de multe ori lângă o victimă şi nu ştiu ce să îi facă. Nu ştiu nici să sune la 112, sau o mişcă şi îi pot face şi mai rău. Atunci de mici, dacă învaţă aceste lucruri şi, mai ales acum, cu pandemia, în care majoritatea nu a ştiut cum să acaţioneze şi ce să facă, iar măsurile de protecţie cred că  ar trebui învăţate de mici”,  spus Cristina Sârbu, preşedinta Organizaţiei Crucea Roşie Petroşani
Copiii deprind cunoştinţe folositoare şi, în plus, primesc cadouri: mici truse de prim  ajutor, dar şi masca  salvatorului.
„Copiii sunt mult mai receptivi decât adulţii şi noi folosim termeni pe care ei să îi priceapă. Dar vă spun că sunt foarte încântaţi de acaeste  cursuri”, conchi Felicia Vitan, coordonator Crucea Roşie Petroşani. Cei care vor să  participe la astfel de  cursuri, nu au decât să îi contacteze pe voluntari. Oricând, cunoştinţele dobândite aici, ar putea să salveze o viaţă. Şi, mai mult, o bună parte dintre cei ce vin voluntari, fie ajung să intre la medicină, fie facă o postliceală sanitară.
Diana Mitrache