Prezent la Petroşani în vacanţa europarlamentară, Iuliu Winkler a precizat că, în ţoţă Europa mineritul are tendinţa de a se restrânge, iar locul energiei pe cărbune va fi luat de cea pe gaz.  În plus, imediat ce va ajunge la Bruxelles,  domnia sa a spus că se vor relua discuţiile despre finanţarea Green Deal, pentru că sumele sunt mai mici.
Bugetul multianual al UE a fost diminuat, la fel ca şi planul de  relansare al Uniunii. Europarlamentarul  hunedorean Iuliu Winkler spune că planul de relansare este de 750 de miliarde de euro, iar bugetul este de 1.100 de miliarde, iar  pentru tranziţia zonelor miniere ar putea să vină mai  puţini bani.
„Sigur că, în momentul în care discutăm de tranziţie spre energia verde, discutăm de banii ce susţin această tranziţie. Şi dacă suntem în Valea Jiului, cel mai important element este acel plan  de finanţare pentru tranziţie. Dar aici avem câteva probleme, pentru că şefii de stat şi guvern, pentru a ajunge la compromis, au diminuat finanţările. Au diminuat şi finanţările pentru Fondul de Tranziţie Justă, acolo de unde aşteptăm şi pentru Valea Jiului fonduri importante pentru  programul de redresare”, a spus Iuliu Winkler, europarlamentar PPE.
Tocmai de aceea, în scurt timp, la Bruxelles sunt aşteptate discuţii pe acest subiect, cu atât mai mult cu cât fiecare ţară europeană aflată în  tranziţie vrea să fie  sprijinită acum.
„Va trebui, acum, în toamnă, să avem discuţii foarte dure în Parlamentul European. Aceste discuţii încep deja în 24 august, când parlmentul îşi reia activitatea şi am aflat zilele trecute că  preşedintele  Comisiei Ursula von der Leyen şti preşedintele Parlamentului European David Sassoli au creat un grup de lucru care se va întâlni săptămânal, iar din septembrie, chiar mai mult”, a adăugat Winkler. Mineritul va fi în  regres şi se pare că asta au înţeles mai toate ţările europene, aşa încât accentul se va pune acum pe energia produsă din gazele naturale.
„Discutăm despre acceptarea gazului, ca soluţie de tranziţie, pentru următorii 30 de ani. Dacă reuşim să  fixăm aceste lucruri şi în bugetul de 7 ani al UE şi în programul de relansare, atunci din 2021  putem vorbi despre finanţări concrete aici, în Valea Jiului”, mai spune Iuliu Winkler.  Noua Comisie Europeană (CE) şi-a  propus ca una dintre  priorităţile mandatului său să fie lupta împotriva schimbărilor climatice şi a degradării mediului. Astfel, Pactul ecologic european (The European Green Deal) stabileşte acţiunile menite să  transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de  carbon până în 2050. Un mare accent se pune pe decarbonizarea sectorului energetic, ţinând cont de faptul că producţia şi utilizarea energiei în sectoarele  economice generează mai mult de 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. În consecinţă, sectorul energetic va  trebui să înceapă  eliminarea treptată a  cărbunelui, iar sursele de energie regenerabilă să joace un rol esenţial.
Diana Mitrache