După opt campionate la Jiul (1971-1979), cel care a crescut şi s-a lansat ca jucător la Jiul, omul care a dat culoare jocului echipei timp de aproape un deceniu, ajungând component al echipei Naţionale, Gigi Mulţescu ajunge la Dinamo Bucureşti, având certitudinea că acolo va avea alte perspective. Lipsa lui Mulţescu, dar şi a unui vârf de clasă, aşa cum fuseseră în ultimii 7-8 ani Bela Rozsnyai şi Dumitrache, va fi resimţită din plin, Jiul ocupând în final de campionat penultimul loc într-un clasament al eficacităţii…
Campionatul începe cu Viorel Tălmaciu ca antrenor, iar ca jucători, tânărul Ioan Varga de la Mureşul Deva, George Muşat de la Dunărea Giurgiu, Marin Miculescu de la Corvinul şi Akos Bedo de la Oltul Sf. Gheorghe, nume,  evident, sub valoarea celor transferate în anii anteriori. Start slab, cu înfrângere pe teren propriu, 0-1 cu Sportul Studenţesc Bucureşti, niciun gol marcat după patru etape! Primele puncte, abia în etapa a 5-a, 1-0 cu C.S. Târgovişte, gol marcat de fundaşul Miculescu. Jiul îşi mai revine, după un 1-0 la Olimpia Satu Mare, cu cinci  victorii consecutive! Spectaculoasă victorie cu Dinamo Bucureşti, 3-1 în etapa a 16-a, Jiul terminând pe un loc mulţumitor, 8, turul, dar împreună cu alte două etape din retur, jucate în devans, 2-1 la Sportul Studenţesc şi 2-0 cu „Poli” Timişoara, iernează pe un  nesperat loc 6!
Următoarea sincopă majoră va fi în etapa a 23-a, 0-2 cu S.C. Bacău la Petroşani, asta însemnând patru jocuri la rând fără victorie. Un 2-2 în penultima etapă la Dinamo, aproape că face să nu fie băgat în seamă faptul că ultima etapă înseamnă 0-1 acasă cu F.C. Baia Mare, dar în final de campionat, un mulţumitor loc 11, la 11 puncte de  campioana Universitatea Craiova.
Un campionat cu un loc bun în apărare, locul 3 (în 14 meciuri Jiul nu a primit gol!), datorită în primul rând portarului Cavai (care a apărat 3 lovituri de la 11m) şi a fundaşilor centrali Bădin şi Ciupitu, dar şi a  lateralilor Grigore Petre şi Sturza Rusu. De remarcat că în acest campionat a debutat viitorul  internaţional al Jiului, Horaţiu Lasconi. În Cupa României, Jiul a avut un  comportament onorabil, ajungând după „16”-zecimi, 5-1 cu Cristalul Dorohoi şi optimi de finală, 1-0 cu „U” Cluj, până în sferturi de finală, când a fost eliminată la Craiova, de Rapid Bucureşti, după 0-0 în timpul regulamentelor de joc, cu 7-6 la  lovituri de departajare.

GENU TUTU