Ansamblul „Lupeni 29”, inaugurat la Lupeni

Parcul în care este amplasat ansamblul statuar de la Lupeni a fost finalizat şi miercuri a fost ziua în care autorităţile locale l-au inaugurat. A fost o investiţie ce s-a desfăşurat o bună bucată de timp, însă, acum, în preajma zilei minerului, cei de la Lupeni au finalizat lucrările. Aici e locul în care se vor depune coroanele la ceremoniile dedicate Zilei Minerului.
Ansamblul monumental, ce simbolizează jertfa familiilor de mineri din Lupeni, în anul 1929, la prima grevă muncitorească, a fost finalizat. Lucrările s-au desfăşurat timp de mai multe luni de zile, iar parcul din apropiere a fost transformat total.  „Am reuşit, împreună cu echipa tehnică a primăriei Lupeni, să facem inaugurarea, fără fast, a acestui monument Lupeni 29. Am făcut eforturi deosebite, ca să punem în valoare total această zonă, de la zonele verzi, la monument. El a fost sculptat de maestrul Irimescu, cel care, în 1969, a reuşit să facă această sculptură importantă pentru mineritul Văii  Jiului”, a spus Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, la momentul inaugurării acestui ansamblu dedicat minerilor ce s-au jertfit la Lupeni.
Monumentul este dedicat grevei minerilor din anul 1929, din luna august. Restaurarea lui a fost făcută cu bani de la bugetul local. „Investiţia a costat 410.000 de lei, din bugetul  Primăriei Lupeni. S-a lucrat cam  4 luni de zile, dar ne-am încadrat în timp şi putem inaugura ansamblul Lupeni 29, chiar în săptămâna în care comemorăm evenimentele de la Lupeni din 1929 şi 1977”, a mai spus Lucian Resmeriţă.
Miercuri seara, de la ora 21,30, ansamblul va fi iluminat, întreaga instalaţie fiind finalizată odată cu lucrările de reabilitare a parcului, amplasat la intrarea în municipiul Lupeni, lângă spital. Cei care doresc, sunt invitaţi să participe şi la acest eveniment.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.