Exploatările forestiere nu distrug doar pădurile şi vegetaţia, ci şi căile  de acces spre munte. La intrarea în Petroşani, puţin mai sus de Peştera Bolii, localnicii se plâng de faptul că puntea peste care trec zilnic se va prăbuşi sub greutatea camioanelor încărcate. Asta, în timp ce pădurarii promit să verifice a cui e vina.
Mai mulţi localnici de la Peştera Bolii spun că podul, peste care trec ca să ajungă la gospodăriile lor, este acum grav deteriorat. Vina ar fi a celor care exploatează pădurea mai sus şi, cum aceştia aproape că au  terminat treaba, localnicii se tem că vor rămâne cu puntea distrusă.
Calea de acces este mult îndoită de greutatea maşinilor încărcate cu lemn şi oamenii din zonă cred că oricând se poate întâmpla ceva rău.
„S-a lăsat podul, mai ales pe partea dreaptă şi, implicit, sub pod, noi avem curentul electric şi dacă se va rupe podul şi cablurile vor ceda. Acest patron Teleancă, a pus doi piloni, dar unul a căzut deja şi celălalt abia se mai ţine.  De vreo două luni. L-am rugat şi el a zis că plăteşte impozit la Ocolul Silvic şi, c atare, aceştia ar fi obligaţi să refacă podul. Dra nu Ocolul Silvic a stricat podul, ci ei, cu maşinile încărcate”, a spus Dumitru Bărbuţă, unul dintre oamenii care locuiesc peste pod.

Cel puţin două ori pe zi, iar uneori şi mai mult, maşinile încărcate cu buşteni grei, trec peste acest pod pe care localnicii de aici l-au  consolidat. Vorbim despre un drum forestier, însă, oamenii spun că şi ei plătesc impozite la primărie şi chiar sunt la zi cu dările.  „În primul rând, au distrus podul. Noi am luat legătura cu reprezentantul firmei şi a spus că el plăteşte taxă la Ocolul Silvic. Ocolul Silvic nu face nimic. Mai sus, au mai dărâmat două poduri. Sunt maşini de tonaj şi ne  distrug şi drumul şi accesul şi tot.  Ne-am  rugat de cel care exploatează să repare podul. Dar el a zis că nu poate să facă nimic, întrucât el plăteşte taxă pentru întreţinerea  drumului, la Ocolul Silvic”, a adăugat şi Petre Mârza, un alt localnic.
Reprezentanţii Ocolului Silvic recunosc că, dacă pădurea este din fondul forestier al lor, atunci există acea taxă de drum, dar că asta nu îl scuteşte pe cel care exploatează pădurea să repare drumul. Mai mult, cei de la Ocolul din Petroşani promit să verifice situaţia în teren.  „Se pare că acel pod a fost cumva calamitat, iar el ca să poată să treacă cu maşinile, a făcut o consolidare provizorie. A pus el nişte piloni. Asta înseamnă că nu l-a rupt el. O să analizez chestiunea aceasta şi, în situaţia în care l-a rupt el, va trebui să îl plătească, iar în situaţia în care drumul a fost calamitat, îl vom repara noi. O să trimit pădurarul acolo, să vedem despre ce e vorba şi ce avarii are podul şi apoi, în funcţie de ceea ce constatăm, se va adopta una dintre cele două soluţii pe care vi le-am spus”, a precizat Viorel Durbacă, şeful Ocolului Silvic Petroşani.
Drumul de la Peştera Bolii spre locul în care aceşti oameni au locuinţe temporare este unul forestier. Ei spun că doar cei care taie în zonă pădurea au stricat podul, care s-a curbat periculos de mult. Oamenii cer acum ajutor de la cei de la Ocolul silvic, iar pădurarii nu exclud nici varianta ca podul să se fi deteriorat de la inundaţii.
Diana Mitrache