125 de ani de catolicism la Petrosani

Comunitatea ecumenicã din Valea Jiului va celebra peste doar câteva zile praznicul Sfintei Mari Mucenite Varvara, ocrotitoarea minerilor. Pentru catolicii din Petrosani sãrbãtoarea are o dublã semnificatie, tinând cont de faptul cã hramul Bisericii Romano – Catolice din localitate este cel al Sfintei Varvara iar în acest an se împlinesc 125 de ani de la zidirea sfântului lãcas.

Cu aceastã ocazie, Sala de Marmurã a Primãriei a gãzduit în seara zilei de 27 noiembrie vernisajul unei expozitii de fotografii si documente istorice, unele dintre ele prezentate în premierã. „Poate cã unii s-au întrebat de ce a fost nevoie sã organizãm o astfel de expozitie jubiliarã în Petrosani. Rãspunsul este legat de faptul cã o comunitate care nu-si aminteste trecutul nu are parte nici de un viitor cât mai frumos. Rezumând, trebuie precizat faptul cã, dupã construirea cãii ferate, în Valea Jiului, au venit foarte multe etnii. Oamenii au fost însotiti de preoti care s-au îngrijit de problemele si sufletele lor si i-au îndrumat pe calea cea dreaptã. În expozitia prezentatã, care are rolul de a cinsti trecutul, sunt surprinse mai multe momente deosebite din trecutul Petrosaniului si al Bisericii Romano – Catolice de aici”, a declarat Janos Szazs, preot paroh Biserica Romano – Catolicã „Sfânta Varvara” Petrosani.

Printre cei care s-au adresat celor prezenti la vernisajul expozitiei s-a aflat si Liviu Jitianu, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universitãtii Babes – Boliay din Cluj – Napoca. Acesta a fost, între anii 2000 – 2002, preot ajutãtor la Biserica Romano – Catolicã din Petrosani. „Petrosaniul este un loc în care m-am simtit ca acasã. De aceea am revenit si voi reveni, oricând, cu plãcere aici”, a spus conf. univ. dr. Liviu Jitianu,  profesor la Facultatea de Teologie, Universitatea Babes – Boliay Cluj – Napoca.

Manifestarea a fost organizatã, în colaborare, de cãtre reprezentantii Bisericii Romano – Catolice „Sfânta Varvara” si primãria din Petrosani. „Vernisajul acestei expozitii este unul foarte important pentru municipiul nostru si comunitatea romano – catolicã de aici. Sunt sigur cã Petrosaniul are si trecut si prezent si viitor. Noi, cei de aici, putem fi dati ca un exemplu Uniunii Europene pentru faptul cã, de aproape 200 de ani, aici au trãit si muncit, în comun, oameni de diferite etnii fãrã ca între ei sã fie înregistratã vreo problemã legatã de etnia din care provin acestia. Fie cã este vorba despre români, maghiari, germani, cehi, slovaci, austrieci sau italieni, noi reprezentãm un exemplu de convietuire socialã si, de aceea, pot sã spun cã suntem cei mai bogati oameni din România, din acest punct de vedere”, a precizat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Manifestãrile dedicate sãrbãtoriri hramului bisericii si împlinirii a 125 de ani de la zidirea acesteia vor continua în data de 4 decembrie, atunci când vor fi oficiate douã liturghii, în limba românã, respectiv maghiarã.

Mircea Nistor

 

Un comentariu la „125 de ani de catolicism la Petrosani

  • 29 noiembrie 2012 la 20:57
    Permalink

    La paza se doarme eu am lucrat dar mi-am dat demisia, iar cei care patruleaza patruleaza degeaba sau cand schimbul iti arata postul iti arata in mare nu in detaliu si oricum inebunesti daca stai sa fi atent la toate mu poti fi atent microscopic, sau evita anumite locuri sau te ia cu alceva oricum tot angajati de la mine fac dar nimeni nui perfect,mereu este cate o chichita angajati de la mine fac asta ei isi fura caciula unu la altu si la ei sa taiat din salari de exemplu SEFI DE TURA DORM si nui prea controleaza sau sa se ia de cei care dorm prin posturi preparatii sau posturi cu garduri iar seful de obiectiv si cel de zona ar trebui sai pandeasca si sa le ia cate 15 la suta ca SUNT MULTI FOSTI LUCRATORI LA MINA ACTUALI PENSIONARI CARE DORM IN POST SI AU MELODI ESTE TIMPUL SA VA TREZIT ESTE ORA PATRU DA CA LA CINCI VINE SEFUL DE TURA SA SEMNEZE IN REGISTRU.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.