Un hunedorean a reuşit să cucerească cel mai periculos masiv montan din lanţul munţilor Alpi. Este vorba de Radu Pavel din Brad, pasionat de munţi şi călătorii pe crestele montane.
Brădeanul a urcat fără ghid, pe vrful Matterhorn. Acesta este considerat a fi cel mai periculos masiv al Alpilor, dar unul dintre cele mai periculoase vârfuri montane.
,,Un vis împlinit pentru Radu, o mândrie pentru noi brădenii! Astăzi, 31 Iulie 2020, ora 9:50, ora Elveţiei, Radu Pavel este primul brădean care a ajuns pe Vârful Matterhorn 4.478 metri, un vârf foarte periculos, extrem de dificil şi foarte tehnic. Radu a dat dovada în timpul  ascensiunii de o foarte bună pregătite fizică, curaj şi multă determinare.  Am avut onoarea să îl însoţesc pe Radu în tura de aclimatizare şi recunoaştere traseu, spre vârf, până la 3.500 metri, în ziua premergătoare ascensiunii(…). Coborârea este mult mai periculoasă, mai ales că Radu este unul dintre puţinii alpinişti care a reuşit să urce fără ghid şi are nevoie de asigurare în coardă”, a scris primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, pe pagina sa de Facebook. Matterhorn (Mont Cervin, Monte Cervino), situat lângă Zermatt, la graniţa dintre Italia şi Elveţia în Alpii Pennini, este unul dintre cei mai vestiţi şi mai deosebiţi munţi din lume. Are forma unei piramide abrupte şi înclinate, al cărui perete estic este aproape vertical şi care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra gheţarilor. Popularitatea vârfului Matterhorn se datorează în mare măsură faptului că o perioadă îndelungată acesta a fost considerat imposibil de cucerit.
Cosmin BACIU