Bani europeni pentru a învăţa să fie părinţi

Comisia Europeană finanţează un centru pentru dezvoltarea competenţelor parentale, pentru  prevenirea separării copilului de familia sa şi sprijinirea copiilor atunci când apar  situaţii care pun în pericol dezvoltarea normală a acestora. Acesta va fi la Petrila.
Consilierii locali de la Petrila au decis înfiinţarea unui ”Centru de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii”. Centrul nu va avea personalitate juridică, acesta fiind  organizat ca unitate de asistenţă socială în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Petrila. Centrul va avea două posturi de natură contractuală şi anume un asistent social şi un consilier pentru copil şi familie.
”Având în vedere  situaţia oraşului Petrila cu un număr în creştere a copiilor cu risc de  separare de părinţi şi risc de excluziune socială, s-a considerat oportună şi necesară înfiinţarea unui centru de zi pentru  consiliere şi sprijin  pentru părinţi şi copii, a cărui misiune este de a preveni abandonul şi instituţionalizarea  copiilor, prin asigurarea pe timpul zilei,  a unor activităţi de  consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare ţcolară şi profesională pentru copii, cât şi a  unor activităţi de sprijin,  consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii”, arată  documentul.
Direcţia de Asistenţă Socială deja a încheiau un parteneriat cu Fundaţia Mara pentru finanţrea proiectului ”Acompanierea copiilor expuşi riscului separării de familie”. Proiectul este finanţat din fonduri europene. Centrul va beneficia de o finanţare pe o perioadă de trei ani.
”Scopul serviciului social ”Centru de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii” este sprijinirea şi asistarea părinţilor pentru a  face faţă dificultăţilor  psihosociale care afectează relaţiile familiale, pentru dezvoltarea competenţelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa şi sprijinirea copiilor  atunci când apar situaţii care pun în pericol  dezvoltarea normală a acestora”, este scopul centrului. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional şi Programul Capital Uman.
Cosmin BACIU

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.