Este nevoie de sânge!

Criza provocată de COVID-19 a redus numărul donatorilor de sânge şi a adus la impunerea de măsuri speciale pentru a evita riscul de îmbolnăvire. La Vulcan, reprezentanţii unităţii medicale fac un apel către cetăţeni pentru a dona sânge. Este nevoie acută de sânge.

”Din păcate există bolnavi care au nevoie de sânge indiferent de contextul epidemiologic în care ne aflăm! Dacă sunteţi sănătoşi, nu aţi călătorit într-o ţară cu infecţie cu virusul COVID-19, dacă nu aţi venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o ţară afectată de acest virus, vă rugăm insistent să donaţi sânge deoarece în această perioadă numărul donatorilor a scăzut considerabil iar nevoia de sânge s-a menţinut la acelaşi nivel care a fost înainte de acest episod al pandemiei. Donarea de sânge se face în condiţii de siguranţă. Tuturor celor care se prezintă la sediul unităţii li se ia temperatura, li se pun la dispoziţie recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar la centru se dezinfectează suprafeţele, (banchete, pavimente) din oră în oră, iar fotoliile de donare se dezinfectează după fiecare donator. Nu sunt admişi la donare cei care au febră sau alte simptome specifice gripei, cei care au intrat în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

Virusul COVID-19 nu se transmite prin sângele recoltat. Aşadar, dacă sunteţi sănătoşi, sângele pe care îl donaţi este sigur! Dacă staţi acasă şi numărul de donatori scade dramatic, rezervele de sânge pot fi puse în pericol. Stresul pacienţilor din spitale care depind de transfuzia de sânge este similar stresului pe care fiecare dintre noi îl resimţim în legătură cu virusul COVID. Nevoia de sânge este permanentă, iar donarea de sânge este singura şansă pentru cazurile grave, copii şi adulţi, care au nevoie de sânge pentru a supravieţui”, spune Dorina Băncilă, şef serviciu în cadrul Spitalului municipal Vulcan.

În această perioadă, s-a redus numărul donatorilor de sânge. Pandemia de coronavirus i-a ţinut departe pe donatori de spitale. Persoanele care vor să doneze sânge pot face acest lucru la centrul de transfuzii de la Petroşani. De altfel, şi reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzii fac un apel la persoanele care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă pentru a putea aplica tratamentul şi altor pacienţi care sunt infectaţi cu acest nou virus.

Cosmin BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.