Actorii de la Teatrul Dramatic I.D.Sîrbu au organizat o vizionare a piesei de teatru “Paracliserul” în data de 18 iulie, ce s-a dorit a fi o premieră, în sala de spectacole, lucru absolut interzis prin lege, în perioada pe care o traversăm acum.
Nimeni nu a suflat o vorbă şi, directorul Cosmin Rădescu, proaspăt intrat în politica de dreapta, a invitat o serie de personalităţi, prieteni apropiaţi şi rude.  În sală au fost câteva zeci de persoane, critici de teatru, inclusiv ziarişti, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi şi soţia sa, profesori universitari, consilieri locali, prieteni  şi rude ale actorilor.
Programată iniţial pentru a se ţine în aer liber, în zona de agrement de la Brădet, premiera spectacolului Paracliserul a fost anulată, pe motiv că a plouat torenţial. De altfel, pe pagina de socializare a teatrului din Petroşani, organizatorii au anunţat publicul mare despre imposibilitatea susţinerii reprezentaţiei, însă, ideea le-a venit ulterior. Şi, pentru că le veniseră rudele şi prietenii din alte oraşe chiar, cei din conducerea teatrului au decis să facă o „vizionare”(căci aşa i-au zis) a spectacolului, chiar în sala de spectacole, deşi ştiau că încalcă legea. O parte dintre cei care voiau să vadă piesa chiar au fost contrariaţi când au auzit unde se va juca piesa de teatru. De altfel, pe adresa redacţiei au ajuns mai multe reclamaţii. „În teatre nu este permis să se ţină spectacole. Informaţi-l şi pe primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Am fost informaţi că spectacolul „Paracliserul” se anulează din cauza vremii. Ce să vezi? Acesta a avut loc în sala de spectacole, începând cu ora 20.00, iar familia Ridzi, a participat. Au fost şi ziarişti şi familia regizorului, prieteni şi prietenaşi. Au fost înăuntru peste 50 de persoane, inclusiv o familie cu un copil sub 12 ani. S-a intrat în sală moca, fără ca nimeni să spună ceva, iar organizatoarea a fost sfătuită să stingă lumina în foaier, să nu se vadă de afară”, a spus o doamnă, care, cel mai probabil, a fost revoltată de încălcarea legii şi care a mai menţionat că, după spectacol, a avut loc şi celebrul deja protocol, mesele tip bufet suedez fiind, de asemenea, interzise de lege.

ORDIN nr. 2.879 din 29 mai 2020 – evenimente

CRITICUL DE TEATRU Eugen Cojocaru  A EXPLICAT EXACT
Prezenţa numeroasă în sala de spectacole a Teatrului IDSîrbu a fost confirmată şi de criticul de teatru Eugen Cojocaru. Domnia sa a trimis pe adresa ziarului chiar şi o cronică a reprezentaţiei. „PARACLISERUL aduce lumină şi la Petroşani… O premieră inedită şi îndrăzneaţă (18 iulie 2020) la Teatrul Dramatic „I. D. Sârbu” din oraşul minier cu o frumoasă tradiţie de peste 70 de ani în graţiile Thaliei! Piesa lui Marin Sorescu (publicată în 1970) e a doua în trilogia Setea muntelui de sare: Iona (1968) şi ultima: Matcă (1974). Trebuia să fie în „aer liber”, la Amfiteatrul din zona Brădet, unde ar fi avut un impact mult mai puternic cu „Biserica” soresciană „tronând” singuratică în mijlocul pădurii! Una din ingenioasele idei ale regizorului Radu Tudosie, actor aici, dar şi proaspăt absolvent (2019) de regie la Institutul de Teatru din Cluj. Confirmarea şi a talentului său regizoral vine cu prima montare pe o mare scenă (fidel Petroşani-ului): A douăsprezecea noapte de Shakespeare e propusă la Premiile UNITER pentru debut. Actorul Daniel Cergă a oferit o excelentă interpretare într-un maraton de 65 de minute. Spectacolul a avut loc în sala mare a Teatrului, desigur cu respectarea condiţiilor de siguranţă”, a spus Eugen Cojocaru, critic de teatru. De altfel, domnia sa a menţionat faptul că: „Fiecare a stat aşa. Au fost cam 30, poate chiar 40 şi, normal că ne-am împrăştiat în toată sala”, a menţionat Eugen Cojocaru.
CJH HABAR NU ARE CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN OGRADA PROPRIE
Contactat telefonic, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara Mircea Bobora s-a arătat extrem de uimit de cele petrecute la teatrul din Petroşani. Asta, cu atât mai mult cu cât sunt mereu divergenţe între actorii acestei instituţii de cultură  şi conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, care le asigură negreşit salariile lună de lună.
„Sunt absolut uimit de ceea ce îmi spuneţi. Nu am ştiut aşa ceva,  Voi cere un punct de vedere celor de la teatru. E clar că nu este permis un astfel de lucru acum”, a precizat Mircea Flavius Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. De altfel, actorii din toate teatrele aşteaptă ca legea să le dea voie să joace în săli şi fiecare instituţie de cultură a improvizat cumva spectacole în aer liber, dar şi la acelea este limitat numărul de participanţi. Din presa vremii, cităm faptul că actorii Teatrului Odeon, spre exemplu, potrivit site-ului Observator.ro, pregătesc spectacole, dar nu pot şti când le vor prezenta.
DSP PROMITE ANCHETĂ LA PETROŞANI
Date fiind ultimele probleme apărute în Hunedoara şi Haţeg, în ceea ce priveşte numărul mare de infectări cu COVID-19, la adunări religioase ce au avut loc în interiorul unor case de rugăciune, reprezentanţii DSP Hunedoara au menţionat clar că aşa ceva nu este permis. De altfel directorul acestei instituţii, Sebastian Mezi a ţinut să precizeze pentru ziarul nostru că: „Dacă este vorba despre un spectacol, acesta se putea ţine doar în aer liber, cu participarea numărului maxim de  500 de  persoane prevăzut de lege şi cu respectarea regulilor de protecţie. Dacă a fost un eveniment privat, se putea în limita celor 20 de participanţi, conform legislaţiei. În fapt, nu contează cum este denumit, premieră, sau vizionare, a fost un eveniment care trebuia să respecte regulile stabilite pe perioada stării de alertă”.
Gestul actorilor, dar şi al conducerii teatrului, este cu atât mai discutabil şi impardonabil cu cât, cel puţin în ultima vreme, au protestat în repetate rânduri împotriva nerespectării legii, împotriva ilegalităţilor, a abuzurilor. Iar acum ce fac tocmai ei ? Încalcă legea cu bună ştiinţă!
Diana Mitrache