La Petrosani exista doi someri proveniti din sistemul bancar care incaseaza in jur de 1000 de lei ajutor de somaj si fostii mineri, care incaseaza 1424 lei. Acestia se pot numi someri fericiti pe langa activii cu 650-750 lei salariu. Ghicitoare: ce e mare in acest caz? Raspuns: somajul. Raspuns gresit. Corect este: nici somajul, nici salariul!

La Agentia Locala a Ocuparii Fortei de Munca Petrosani exista someri care incaseaza indemnizatie in coantum dublu decat majoritatea celor care lucreaza in sectorul privat, dar si la institutii subordonate statului, respectiv ale administratiilor locale sau judetene. De pensionari, nu mai vorbim. Acesti activi au o medie a salariilor lunare intre 650 si 850 lei, iar unii someri norocosi – intre 1000 si 1400 lei.

Pentru ca acesta indemnizatie de somaj are doua componente, este foarte important cat a avut salariul in ultimele 12 luni actualul somer. “Ajutorul de somaj consta in 375 de lei la care se adauga 10 la suta din salariul pe ultimele 12 luni ale salariatului intrat in somaj” – a declarat seful AJOFM Petrosani, Iudith Babptan.

Am aflat ca la Petrosani exista doi someri proveniti din sistemul bancar care incaseaza in jur de 1000 de lei ajutor de somaj. Clar, nici bancile nu mai platesc salariatii asa cum o faceau candva. Cei mai fericiti se pot considera cei iesiti din minerit, care incaseaza 1424 lei, suma compusa din ajutor de somaj – 600/700 lei, la care se adauga “venitul de completare” si da suma finala, respectiv 1424 ron. De aceasta suma vor beneficia timp de 20 sau 24 de luni, iar tot acest timp va fi considerat vechime la locul de munca, lucru ce conteaza la pensionare.

“Ei se pot considera norocosi in aceste vremuri de saracie. Eu muncesc in doua locuri pentru banii astia si din ei sunt obligat sa-mi platesc si telefonul, necesar in comunicarea de serviciu, plus naveta. Nu spun ca ei iau bani frumosi, ci ca eu, ceilalti la fel ca mine castigam putin. si suntem tare multi. Ne chinuim, nu traim si nu avem de ales pentru ca avem familii si copii. Doar ca uneori este jenant, nepotrivit cand ei ni se plang noua ca au venituri mici. Este bine sa vedem fiecare unde ne situam pe aceasta scara a castigurilor din Romania, la nivelul nostru” – a declarat Viorel Fazakas, tehnician chimist.

“Nu este mult acest ajutor de somaj, dar nici putin. Depinde din ce parte privesti situatia. Eu de exemplu castig ceva peste jumatate din suma asta si lucrez si cate 10 ore pe zi” – a precizat Mirela Mihai, lucrator in administratia publica. Clar, ajutorul de somaj nu acopera nevoile unui om, ca sa nu mai vorbim de cele ale unei familii, dar nici un salariu de circa 700-800 ron…

Ileana Firtulescu