Primăria Aninoasa a primit suma necesară reconstrucţiei drumurilor şi podeţelor distruse de viitura de acum câteva săptămâni. Primarul spune că va începe în cel mai scurt timp  lucrările, pentru că apa a lăsat urme adânci în infrastructura oraşului.
1,8 milioane de lei merg în oraşul Aninoasa pentru refacerea infrastructurii măturată de apă. În acest loc, Jiul de Vest a săpat adânc şi a distrus mai multe drumuri, poduri şi o bună parte a infrastructurii aflată în apropierea albiei. Lucrările, spre primarul, încep chiar de la finele acestei săptămâni.
„A venit suma pentru primărie, respectiv pentru infrastructura distrusă de inundaţii Am primit  chiar  miercuri dimineaţă repartizarea sumelor pe trimestre. Banii au fost repartizaţi pentru trimestrul III şi ne putem apuca de treabă. Mâine avem şedinţa  de consiliu, pentru rectificarea bugetului local şi  începând de vineri ne putem apuca de repararea, în regim de urgenţă, a acestor distrugeri provocate de inundaţii”, a spus Nicolae Dunca,  primarul oraşului Aninoasa.

Apa Jiului de Vest a luat cu ea drumuri  pietruite, a rupt malurile şi a intrat în curţile  oamenilor, însă, pentru gospodăriile particulare, se aşteaptă Hotărârea de Guvern. Dar Jiul încă nu poate fi stăvilit total şi asta pentru că, în ultimii ani, lucrările de  amenajare hidrotehnică au fost deteriorate de hoţii de fier vechi.
„Oamenii aşteaptă,  în primul rând, să fie eliminate cauzele deselor inundaţii, respectiv digul de protecţie să fie solid. În acest mal există  montată î şeavă şi, dacă debitul depăşeşte cota de refulare, apa inundă mereu locuinţele. Această conductă ar trebui redimensionată şi refăcută.  Responsabilitatea este a celor de la Apele Române, însă,, la faţa locului am constatat că această ţeavă,  care mergea până în aval, vreo 15 m. Când venea Jiul mare, se forma un curent de absorbţie, care atrăgea apa, dar ţeava a fost furată şi acum, când creşte Jiul, apa inundă casele”, a mai adăugat primarul Nicolae Dunca.  În afara albiilor  Jiului, a digurilor şi a terasamentelor, în Aninoasa 67 de familii aşteaptă să fie despăgubite, după inundaţiile recente. Lucrările de consolidare a infrastructurii, însă, vor începe în cel mai scurt timp, familiile afectate urmând să fie despăgubite după ce Guvernul va aloca sumele necesare, în baza anchetelor făcute de cei de la Prefectura Hunedoara.
Diana Mitrache