Facultatea de Ştiinţe, final în robe, în curtea campusului

Cea mai numeroasă promoţie, cea cu numărul 23, a Facultăţii de Ştiinţe de la Petroşani a participat la un moment festiv, organizat în curtea campusului universitar.  Emoţionaţi şi cu multe vise, absolvenţii au recunoscut că pleacă de acum pe un drum nou, însă, festivitatea a fost ceea ce le-a lipsit enorm, în anul în care mai nimeni nu a avut parte de aşa ceva.
Zeci de scaune au fost montate, păstrând distanţarea socială, pentru ca viitorii sociologi, contabili, finanţişti, ori asistenţi social să ia parte la o festivitate în aer liber, singura permisă în acest an doborât de epidemia de COVID -19. Au venit, însă, încântaţi că sunt împreună, majoritatea fiind de părere că le lipsesc părinţii şi prietenii. „Este cel mai important eveniment de până acum, din viaţa mea şi suntem emoţionaţi fiecare. Este o etapă de final, un scop atins, urmărit şi demonstrat pentru fiecare dintre noi. Vreau să mai fac o facultate, o licenţă, un master, abia apoi mă gândesc să muncesc. Urmează să mai investesc. Nu ne-am fi închipuit festivitatea aceasta, însă, on-line, cu toate că mulţi absolvenţi aşa au sărbătorit-o. Am fi pedepsiţi de destin să nu participăm la această festivitate. Mulţi am aşteptat asta la finalul facultăţii, rămânem fără amintiri”, a spus un student absolvent.
„Spre bucuria noastră, participăm azi la festivitatea de final. S-a ţinut, deşi a fost acest virus îngrozitor. Este minunat că Universitatea din Petroşani ne-a dat şansa de a ne îmbrăca azi cu robe. Sperăm să ne vedem şi la master cu bine. Eu sunt licenţiată în Ştiinţe economice şi mă bucur că am terminat, în sfârşit”, a adăugat o altă colegă. „Cred că era mai rău on-line. Aşa, ne-am adunat toţi colegii, frumos. A fost grea facultatea, am terminat la profilul Contabilitate, mă bucur de final”, a conchis un alt student.
„E  prima mea facultate şi sunt emoţionată.  A fost o perioadă complicată pentru noi, acum la final, că s-au ţinut cursurile on-line. Am finalizat facultatea de Finanţe Bănci şi ne vedem la master”, a promis o altă absolventă.
„Am avut parte de un an foarte greu, că a fost pandemia şi toate restricţiile. Acum ne bucurăm că avem parte şi de atât. Păcat că nu au putut să vină părinţii şi nu sunt”, a fost concluzia unei alte studente. Şefa de promoţie a ţinut un discurs motivant, la rândul său, în aplauzele colegilor.  „Am să mă străduiesc să vă  demonstrez că anii de facultate, care au fost de o frumuseţe  tulburătoare şi inegalabilă, rămân unici pentru fiecare dintre noi. Aceşti 3 ani  se leagă de amintiri foarte frumoase: primul examen cu notă mare la Contabilitate, în cazul meu, nopţi nedormite din sesiune, ieşirile la un suc cu colegii, foamea şi starea de semi-leşin, după 6 ore de curs şi, să recunoaştem, viteza  cu care părăseam incinta facultăţii, în tentativa de chiul. Am devenit între timp noi. Ne unesc clipe frumoase şi greşeli şi, la final de an, ne numim absolvenţi. Nu ne defineşte o foaie, o diplomă, o tocă, ci curajul fiecărui de  a merge mai departe în viaţă, curajul de a face următorul pas ”,  a spus Veronica Mîţă, şef de promoţie a Facultăţii de Ştiinţe în anul 2020.
Aceasta a fost ultima dintre festivităţile de la Universitatea din Petroşani, iar Rectorul şcolii superioare de aici le-a urat absolvenţilor mult succes pe noul drum, glumind pe seama modului în care a reuşit să organizeze festivitatea în aer liber. „Începe să îmi placă,  din ce în ce mai mult, această festivitatea, pentru frumuseţea ei în faţa corpului cel mai important al Universităţii din Petroşani. Iată că această pandemie de COVID -19 aduce şi lucruri bune. Am avut şi vremea bună în toate cele trei zile de  festivităţi. Fiţi convinşi că  puteţi realiza aproape orice. Aveţi baza, sprijinul nostru şi al părinţilor, deci, aveţi toate condiţiile ca să visaţi şi să vă împliniţi visul ”, le-a spus prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universităţii din Petroşani. Festivitatea s-a încheiat în momentul în care fiecare  student a aruncat toca în aer, marcând astfel finalul unei perioade ce acum s-a încheiat cu bine.
Diana Mitrache

Advertisements