Complexul Energetic Hunedoara a ajuns subiect de Bloomberg. Ministrul Economiei, Energiei şi a Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat pentru Bloomberg care sunt previziunile pentru sectorul energetic românesc.
Şi soarta Complexului Energetic Hunedoara a fost adusă în discuţie.
”Hunedoara va fi împărţită în două unităţi pentru a o face mai flexibilă”, este declaraţia ministrului Economiei, Energiei şi a Mediului de Afaceri, Virgil Popescu despre soarta Complexului Energetic Hunedoara. 12,5 miliarde de euro este suma care urmează să fie investită în proiecte de modernizare de companii  precum Hidroelectrica SA, Romgaz SA, Nuclear Electrica SA, CEO sau CEH.  România îndeamnă companiile de stat să investească mai mult în energia verde. Ministrul susţine că România va reduce emisiile de dioxid de carbon, iar minerii vor fi angajaţi în companiile producătoare de energie verde.
” Vom reuşi să reducem emisiile  noastre de dioxid de carbon chiar sub plafoanele cele mai ambiţioase pe care Comisia Europeană le dezbate în prezent,” a afirmat ministrul, potrivit Bloomberg. Complexul Energetic Hunedoara va fi divizat şi transformat într-un nou grup care să folosească şi gazul metan. Conform planului de reorganizare a CEH, până în vara acestui an se va înfiinţa Complexul Energetic Valea Jiului – format din Termocentrala Paroşeni şi patru exploatări miniere, respectiv Lonea şi Lupeni (vor beneficia de ajutor de stat) şi Livezeni şi Vulcan (fără ajutor de stat), împreună cu Sucursala Prestserv Petroşani. În cadrul planului de reorganizare pentru formarea viitorului Complex Energetic Valea Jiului, Termocentrala  Mintia urmează să fie preluată de către Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara sau Primăria Deva.
Cosmin BACIU