Nouă firme au fost prezente la licitaţia organizată de CJ Hunedoara pentru închiderea gropii de gunoi de la Uricani.  Procedură este încă în desfăşurare, urmând ca la data de 30 iulie să fie analizate ofertele financiare. Peste 3 milioane de lei este valoarea contractului scos la licitaţie de CJ Hunedoara.
“Investiţia vizează lucrări de închidere a depozitului neconform de deşeuri menajere Uricani din judeţul Hunedoara. Depozitul de deşeuri Valomir – Uricani este amplasat la circa 70 m sud de limita localităţii Uricani. În apropierea depozitului se găsesc câteva locuinţe aflate la distanţe de circa 50 până la 70 m pe zona sudică şi nord, nord-vest. Fată de centrul civic al localităţii, depozitul se află la o distantă de 500 m sud-est, iar fată de cartierul de locuinţe din Oraşul Nou Uricani, la o  distantă de 1200 m est”, arată documentaţia.
Depozitul neconform de deşeuri menajere Uricani este pe lista depozitelor de deşeuri municipal care trebuie închise conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, până la data de 21 decembrie 2020. Închiderea depozitului de deşeuri are rolul de a îmbunătăţi starea de sănătate a oamenilor, diminuarea riscului de îmbolnăvire a populaţiei şi refacerea peisajului natural. De precizat este faptul că groapa de gunoi funcţiona pe terenul unei persoane fizice. Astfel, pentru a putea fi posibilă închiderea gropii de gunoi a fost nevoie ca CJ Hunedoara să încheie un acord cu persoana respectivă. În cadrul acestui proiect vor fi executate lucrări pentru etanşarea suprafeţei depozitului de deşeuri nepericuloase, realizarea unui strat de egalizare din deşeuri provenite din demolări cu o grosime de  0,5 m, lucrări de amenajare (geocompozit, vegetaţie existentă la eroziune, degazarea corpului depozitului, lucrări de drenare, etc.). Studiul de fezabilitate iniţial avea prevăzută o etapă intermediară (acoperire temporară) înaintea închiderii finale dar, având în vedere faptul că depozitarea a fost sistată în 2009, timpul de tasare a fost suficient astfel încât să nu mai fie necesară. Groapa de gunoi de la Uricani funcţionează pe terenul unei  persoane  fizice, iar România riscă să intre în procedură de infrigement din cauza neînchiderii acestei locaţii şi nu numai. Depozitul neconform de deşeuri menajere din Uricani a rămas neînchis la finalizarea proiectului SMID Hunedoara, deoarece nu a îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru a fi finanţat din  fonduri europene nerambursabile, mai precis nu a fost îndeplinită condiţia de eligibilitate referitoare la proprietatea publică asupra terenului pe amplasamentul căruia se află depozitul.
Cosmin BACIU