Inginerii de la Petroşani au fost în sărbătoare. Conducerea Universităţii a organizat o ceremonie de final de an, la care au luat parte câţiva zeci de studenţi, absolvenţi ai Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Electrică.
Ceremonia a avut loc în aer liber, cu respectarea tuturor normelor legate de distanţarea socială.
În parcarea din faţa corpului principal, cu vedere la Rectorat, aşezaţi pe scaune distanţate, am găsit, marţi dimineaţă, tineri şi nu doar tineri, cu robă şi tocă, unii având înscris pe aceasta din urmă mesajul: „trust me, I’m an engineer”.
Cu toţii au venit în campusul universităţii ca să ia parte la ceremonia, special organizată pentru ei. Cu robă şi tocă, fiecare a ţinut să participe, în felul său, iar şefa de promoţie le-a vorbit tuturor despre cum a schimbat-o şcoala de la Petroşani.
„Sunt fericită că mă aflu astăzi, aici şi le mulţumesc celor care s-au implicat pentru ca acest eveniment să fie unul reuşit. Putem să ne aplaudăm şi să ne felicităm, fără a fi nevoie de conexiunea la internet. Suntem promoţia 2020, suntem hrană a acestor schimbări neplăcute pe care  le ştim cu toţii. Părinţii şi prietenii nu ne pot fi alături, fizic, dar, cu siguranţă, se gândesc la noi şi ne susţin. Odată cu trecerea timpului, m-am schimbat şi eu. De la fata speriată din primul an, care nu găsea sala unde se desfăşura cursul de chimie, la domnişoara de acum, o fată a  căror principii nu s-au schimbat, dar noi visuri s-au creat”, a spus, de la pupitru, Rahela Anton, şefă de promoţie a Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Electrică de la Petroşani.
Cei mai buni studenţi absolvenţi ai acestei promoţii au fost enumeraţi de Ilie Uţu, profesorul care a fost la fel de emoţionat ca fiecare student aflat marţi dimineaţă în campus.

„La Automatică şi Informatică Aplicată, şeful de promoţie este Andrei Gabriel Berceanu, la Calculatoare este Radu Alexandru Pîciu, el fiind şi cel cu media cea mai mare. Este şeful de promoţie pe facultate în 2020,  cu media 9.93.
De la Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Ioan Alexandru Timişeri, 9,13. De la Maşini şi Echipamente Miniere, este  Albert Remus Vereş. La Ingineria Transporturilor şi a Traficului, Denis Toderiţă, iar la programul de studii Electromecanică – Elena Mioara Peagu şi, la Energetică Industrială, şef de promoţie este Cezar Ciobanu. Le mulţumesc tuturor pentru efortul lor şi pentru faptul că, sunt convins că vor duce mai departe renumele universităţii”, a enumerat conf univ dr ing Ilie Uţu, decan al Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Electrică, lista celor mai buni studenţi de la această facultate.
La final, fiecare şi-a aruncat în aer toca, ca semn al unui final mult-aşteptat.
Rectorul Universităţii din Petroşani, profesorul Sorin Radu le-a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi le-a urat bun venit în lumea inginerilor, tuturor absolvenţilor acestei promoţii un pic altfel faţă de cele de dinainte.
„Aşa cum a fost acest an un pic altfel, aşa este şi această festivitate. Ne încadrăm în normele care se impun în această perioadă, de distanţare şi, ca atare, am ales această parte a Universităţii, respectiv parcarea din faţa clădirii principale a campusului, pentru festivitatea de final a anilor terminali, festivităţi care le rămân studenţilor în minte şi cu care pleacă în suflet”, a conchis prof univ dr habil Sorin Radu, Rectorul Universităţii din Petroşani.
În fiecare zi, pe rând, fiecare Facultate va avea o festivitate proprie, în acelaşi loc, cu scaune  distanţate şi în condiţii de siguranţă maximă. Aceasta este prima generaţie care, la absolvire nu a beneficiat de festivităţile din Aulă, la care părinţii şi prietenii nu au ajuns, dar care a îmbrăcat măcar acum roba şi toca.
Diana Mitrache