Ploile torenţiale şi inundaţiile au epuizat stocul de reactivi de care este nevoie în tratarea apei, ca să devină potabilă. Şi asta, în condiţiile în care abia suntem la jumătatea acestui an.
De vină sunt ploile, însă, acum, cei de la societatea care se ocupă de tratarea apei în Valea Jiului spun că vor face noi achiziţii.
A plouat torenţial şi, în Vestul Văii Jiului s-a înregistrat un debit istoric, motiv pentru care, ca să poată furniza apă la calitatea corespunzătoare, în staţiile de tratare s-au folosit reactivi. A fost nevoie de o cantitate mult mai mare decât cea prognozată, dar totul s-a întâmplat doar din cauza ploilor care au antrenat cu ele, în staţii, aluviuni şi  materiale ce au crescut  turbiditatea. Aşa se face că, deşi suntem la jumătatea anului, cantitatea de reactivi a fost folosită toată, pentru întreg anul.
„Bugetul pe care îl facem în fiecare an ţine cont de media multianuală  din anii anteriori. Sigur, ea s-a epuizat la nivelul prevăzut în bugetul din acest an, dar, cu  rectificările de rigoare, noi vom asigura stocurile de  consumabile pentru buna funcţionare a sistemului de alimentare cu apă”, a spus Florin Donisă, şef Departament Exploatare din cadrul SC Apa Serv Valea Jiului.
Din fericire, însă, populaţia nu a mai avut de suferit din acest motiv, imediat după  ce au trecut viiturile produse de inundaţii. Cantitatea de precipitaţii este acum una normală şi specialiştii în tratarea apei spun că nu a fost nevoie să mai oprească atât de des staţiile. „Intensitatea ultimelor ploi nu a pus în pericol, ca şi altă dată, funcţionarea staţiilor de tratare. Dacă, în urmă cu 3 săptămâni, când am avut acele evenimente neplăcute pe partea de vest a Văii Jiului, intensitatea ploilor fiind mare, de data aceasta ploile nu au pus chiar aşa de multe probleme. S-a lucrat în regim cu reactivi, de ploaie, întreruperea alimentării  cu apă nu s-a întâmplat”, a mai spus Florin Donisă.  Staţiile de tratare care sunt oprite primele, din cauza  turbidităţii apei, sunt cea de pe Taia, una veche şi în curs de modernizare, dar şi ce de la Zănoaga, tot una în curs de reabilitare, La Taia, însă, de vină sunt şi cei care exploatează pădurea în amonte.
Diana Mitrache