Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara anunţă că vor face controale în toate localităţile de pe raza judeţului.  Este un control privind realizarea stadiului de realizare a măsurilor  prioritare de guvernanţă privind gestionarea deşeurilor municipale,  în conformitate cu  prevederile Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor precum şi verificarea stării de salubrizare a localităţilor.
”Supunem atenţiei tuturor UAT-urilor de pe raza judeţului Hunedoara prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor în special cu privire la modul de implementare a obligaţiilor prevăzute la art. 17 de către autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora.  Reamintim că în perioada 24 iunie -14 august 2020 comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Hunedoara efectuează un amplu control tematic pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanţă privind  gestionarea deşeurilor municipale, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor precum şi verificarea stării de salubrizare a localităţilor”, arată Garda de Mediu Hunedoara.
România, potrivit angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice. Aceste instrumente economice sunt foarte importante pentru modernizarea gestionării deşeurilor din România, dar şi pentru implementarea legislaţiei europene în domeniu.
Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: „plăteşte pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a  producătorului” şi „taxa la depozitare”. Pentru a pune în aplicare instrumentele economice „plăteşte pentru cât arunci” şi „răspunderea extinsă a producătorului” este necesară modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu, astfel încât  să fie stabilite clar responsabilităţile şi obligaţiile tuturor actorilor  implicaţi, ţinând cont inclusiv de modificările aduse prin promovarea pachetului economiei circulare.
Pe de altă parte, luând în considerare abordarea la nivelul Comisiei Europene care se reflectă în pachetul economiei circulare în locul taxei la depozitare se instituie „contribuţia pentru economia circulară”.
Cosmin BACIU