Ministerul Economiei nu cunoaşte care este salariul directorului general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane.
Mai mult, ministerul de resort, unic acţionar al societăţii energetice, se confruntă cu multe ecuaţii în ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara. Sau, în unele cazuri sunt invocate clauze de confidenţialitate.
Cristian Resmeriţă, senator PSD, a vrut să afle care sunt veniturile celor din conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Numai că răspunsul oferit de Ministerul Economiei ridică o serie de întrebări. Sunt multe necunoscute la care ministerul nu are răspuns.
Despre veniturile conducerilor Complexului Energetic Hunedoara s-a vorbit de la înfiinţarea societăţii. Veşnic sumele de bani încasate de directori, dar şi de membrii Consiliului de Administraţie au fost în atenţia opiniei publice.
În ceea ce priveşte salariul lui Samuel Dioane, ministerul nu ştie ce venituri a încasat directorul general în lunile în care în ţara noastră a fost instituită starea de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.
”MEEMA, în calitate de acţionar unic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, în insolvenţă, nu deţine informaţii cu privire la veniturile nete încasate de directorul general Samuel Dioane, pentru lunile martie şi aprilie 2020”, arată Ministerul Economiei în răspunsul oferit lui Cristian Resmeriţă.Senatorul a vrut să afle date şi despre veniturile lui Cristian Roşu, administrator special al CEH. În acest caz, ministerul a invocat clauzele de confidenţialitate.
”Dl. Cristian Roşu a fost desemnat în calitate de administrator special în insolvenţă prin Ordinul ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 202/25.11.2019 şi conform prevederilor legii insolvenţei îşi desfăşoară activitatea sub supravegherea administratorului judiciar provizoriu Expert Insolvenţă SPRL, desemnat de judecătorul sindic şi confirmat de creditorii societăţii în Adunarea Creditorilor din data de 25.02.2020. Administratorul special în insolvenţă este obligat să reprezinte, în procedura insolvenţei, interesele Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA şi ale unicului acţionar al acestuia, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, acţionar în numele statului român şi să participe la procedură în conformitate cu cadrul legal aplicabil procedurii de insolvenţă, precum şi cu prevederile Contractului de mandat semnat cu mandatarul. Având în vedere că acest contract are clauze de confidenţialitate, nu pot fi furnizate informaţii cu privire la remuneraţia administratorului special în insolvenţă”, arată ministerul.
Potrivit unui document publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, la începutul anului, “stabilirea remuneraţiei administratorului special şi sursa plăţii acestuia”, cu votul acţionarului unic se stabileşte remuneraţia brută a administratorului special, pentru perioada în care este menţinut dreptul de administrare al debitoarei, în cuantum de trei ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salariat mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivelul de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii. Sursa plăţii remuneraţiei administratorului special este bugetul de privatizare al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, aprobat conform prevederilor legale în vigoare”.
Onorariul administratorului judiciar a provocat rumoare. 30.000 de euro/lună+TVA a fost onorariul stabilit şi rămas definitiv.
”Prin sentinţa nr. 601/F/2019 pronunţată în data de 14.11.2019 judecătorul sindic a desemnat firma Expert Insolvenţă SPRL în calitate de administrator judiciar provizoriu al debitorului Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA. În Adunarea Creditorilor Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA din data de 25.02.2020, potrivit atribuţiilor exclusive conferite de Legea nr. 85/2014 adunării creditorilor, aceasta a confirmat Expert Insolvenţă SPRL în calitatea de administrator judiciar şi i-a stabilit onorariul lunar de 30.000 euro+TVA.Prin încheierea din 27.02.2020, Tribunalul Hunedoara a luat act de confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului acestuia, încheierea fiind definitivă. Conform Raportului de activitate al administratorului judiciar publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (…), din cauza dificultăţilor financiare cu care s-a confruntat Societatea Complexul Energetic Hunedoara, onorariul cuvenit Expert Insolvenţă SPRL pentru lunile ianuarie – aprilie 2020, nu a fost plătit”, arată ministerul Economiei.
În lunile în care în România a fost decretată starea de urgenţă, angajaţii Complexului Energetic Hunedoara au fost trimişi în şomaj tehnic, în baza unui program stabilit de societate. Ministerul nu ştie dacă directorul general a beneficiat de aceleaşi prevederi, iar în cazul administratorului special situaţia diferă.
”Nu deţinem informaţii din care să reiasă dacă dl. Director general Dioane a fost sau nu în şomaj tehnic în perioada martie-aprilie 2020. Dl. Cristian Roşu, administratorul special în insolvenţă, este reprezentantul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, în baza contractului de mandat. Aşa cum am menţionat anterior, administratorul special în insolvenţă îşi exercită atribuţiile conform prevederilor Legii insolvenţei nr. 85/2014 şi ale contractului de mandat încheiat cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri. În perioada menţionată, la atribuţiile din contract s-au adăugat şi cele instituite ca urmare a stării de urgenţă şi ulterior de alertă”, mai notează ministerul.
Cele două luni, respectiv martie şi aprilie la care face referire senatorul Cristian Resmeriţă sunt legate de trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor Complexului Energetic Hunedoara ca urmare a izbucnirii pandemiei de coronavirus.
Cosmin BACIU