Să nu mai fie luată apa atât de multe ore, să caute soluţii şi să lucreze, dacă trebuie, noaptea! Asta a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Tiberiu Iacob Ridzi, acuzând conducerea Apa Serv de lipsă de răspundere.
Cei de la Ape, însă, spun că sunt nevoiţi să facă aceste lucrări şi că orele cu restricţii cresc doar când sunt avarii. Primarul municipiului Petroşani Tiberiu Iacob Ridzi a somat public societatea care face lucrările la sistemul de alimentare cu apă potabilă, cerându-le celor de colo să nu mai ia apa populaţiei. Reacţia edilului a venit după ce duminică a fost sistată furnizarea apei potabile mai multe ore în Cartierul Aeroport, dar şi pentru că, în ultima vreme, Apa Serv a tot oprit apa în această parte de  Petroşaniului, pentru diverse lucrări.
„Problema este această întrerupere a alimentării cu apă, regulat, în Cartierul Aeroport şi faptul că nu este nici  predictibilă. Se anunţă un program, după care se prelungeşte foarte mult. Trebuie de urgenţă să îşi schimbe programul de lucru. Să lucreze noaptea între orele 23,00 şi 6,00 dimineaţa. Nu mă refer la  lucrările de săpare, ci la cele de branşare a noilor conducte.  Să închirieze, sau să achiziţioneze recipienţi cu 2000 de litri de apă şi să meargă, atunci când opresc apa în 4 sau 5 puncte din cartierele respective, ca oamenii să aibă acces la apă.  Să contracteze alte firme care să îi ajute să facă aceste branşamente, dacă Apa Serv nu are destul personal”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
În replică, Cristian Ionică,  directorul de la Societatea  de alimentare cu apă din Petroşani, spune că nu poate lucra noaptea, că lucrările sunt în grafic şi nu întârziate şi consideră că toate probleme au venit tocmai din vina reţelelor vechi pe care acum le înlocuieşte.
„Populaţia nu a simţit până acum două luni că s-a lucrat aproape 2 ani în Cartierul Aeroport. În momentul în care au început să lege conductele noi la cele existente, normal că am avut restricţii. Am lucrat la fiecare restricţie în 2 sau 3 puncte, ca să nu mai oprim apa, dar ce s-a întâmplat duminică a fost o avarie dată de legarea unei reţele noi în cea existentă. A fost executată lucrarea în timp util. Am început la ora 13,00 manevrele de închidere şi la 18,00 pe cele de deschidere, la 19,00 tot Aeroportul a avut apă. Eu consider că e cel mai bine să facem lucrările peste zi, că nu sunt lucrări simple, ci unele ce presupun alimentarea inelelor pe tot cartierul şi altfel nu putem să le facem, decât cu sistarea apei”, a precizat şi Cristian Ionică, managerul S C Apa Serv Valea Jiului.
Războiul dintre Apa Serv şi primarul din Petroşani a degenerat în ultimele luni şi pe fondul problemelor ridicate de oamenii care au rămas fără apă, iar cei de la ape au fost mereu apostrofaţi pentru că iau apa, ori că nu refac terasamentul.
Lucrări de acest gen au loc în toată Valea Jiului, însă, în municipiul Petroşani sunt cele mai multe acum. Apa Serv derulează un proiect de 90 de milioane de euro prin care înlocuieşte toate reţelele de aducţiune a apei vechi şi toate acestea impun săpături şi, implicit, disconfort şi sistări repetate a alimentării cu apă.
Diana Mitrache